11. FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), po jedanaesti put, biće održan od 30. septembra do 3. oktobra u Domu omladine Beograda. Kao i ranijih godina, FSFF organizuje udruženje Mladi kadrovi iz Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku Doma omladine Beograda i Filmskog centra Srbije. Na ovogodišnjem festivalu u okviru takmičarskog programa biće prikazano tridesetak filmova iz celog sveta (Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, SAD-a, Rusije, Italije, Španije, Francuske i Danske).

Festival će 30. septembra u Domu omladine Beograda otvoriti domaći film Inkarnacija Filipa Kovačevića.

Više od pet stotina autora prijavilo je svoje filmove sa željom da osvoji festivalsku nagradu Koskar, koja se dodeljuje u tri selekcije.

U domaćoj takmičarskoj selekciji, nagrada Koskar dodeljuje se za najbolji film, najbolju priču, najbolje vizuelne efekte, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike. U regionalnoj takmičarskoj selekciji, nagrada Koskar dodeljuje se za najbolji film snimljen na području bivše Jugoslavije, dok se za Koskara u međunarodnoj takmičarskoj selekciji takmiče selektovani filmovi iz celog sveta. O dobitnicima Koskara odlučivaće međunarodni tročlani žiri.

U okviru pratećeg programa Festivala biće organizovan i niz tribina, izložbi i performansa, a kao najava festivala, 30. septembra biće održana 4. Beogradska zombi šetnja (Zombie walk), koja će, kao i prethodne tri godine, biti humanitarnog karaktera.

Počasni gosti 11. FSFF su ruski reditelj Viktor Boulankin, osnivač Ruskog međunarodnog festivala horor filma i nagrade „Kap“ (Drop) koji će predstaviti čak dva programa ruskih filmova fantastike, kao i turski reditelj Đan Evrenol, beogradskoj publici poznat po filmu Baskin prikazanom na FEST-u pre nekoliko godina, čije će najnovije ostvarenje Domaćica (Housewife) beogradska publika pogledati poslednje večeri Festivala, dan pre istanbulske premijere.

4. Zombie Walk

 
Četvrta Zombi šetnja u Beogradu biće održana u subotu 30. septembra u 17 sati. Za maskiranje ljudi biće zadužen tim šminkera predvođen Miroslavom Lakobrijom. Više od 400 maskiranih i kostimiranih entuzijasta prošetaće prestonicom. Polazak je ispred Doma omladine Beograda.

 

PREUZMITE KOMPLETAN PROGRAM FESTIVALA

Komentari