FESTIVAL EPSKE FANTASTIKE 2022. // ODLOŽENO

Festival epske fantastike se zbog bolesti nekoliko učesnika odlaže do daljeg. Novi termin biće objavljen naknadno. Zahvaljujemo publici na razumevanju.

Festival epske fantastike biće održan 22. januara u Domu omladine Beograda, sa početkom od 13:00. 

Cena ulaznice je 300 dinara.

Tribininski program:

14:00 sala Amerikana

Tema: “Elrik od Melnibonea ili Priče sa kraja vremena’’ 

Govore: Aleksandar Petrović “Celtic” i Marko Miranović

Elrik od Melnibonea je verovatno jedan od najuticajnijih fiktivnih karaktera koji je obeležio polje epske i naučne fantastike. Ako obratimo pažnju na sve moderne i trenutno najpopularnije franšize u epskoj fantastici, primetićemo da se Elrik nalazi svuda – od ‘’The Witchera’’ (gde je poznati Witcher doslovno kopija Elrika), preko Stivena Eriksona, pa sve do Martina i njegovog sveta ”Leda i Vatre”. Mi ćemo ovom prilikom analizirati lik Murkokovog Elrika kao refleksiju vremena u kojem je Majkl Murkok (Michael Moorcock) stvarao i radio.

15:00 sala Amerikana

Tema:  The Witcher’’ 

Govore: Marko Miranović i Damjan Silbaski

Na tribini će biti reči o konceptu serije, knjige i video igre ”The Witcher”.

16:00 sala Amerikana

Tema: ”Podzemni svet u Tolkinovom Legendarijumu”

Govori: Marko Vasić

Na tribini će biti reči o konceptu podzemnog sveta u Tolkinovom “Legendarijumu”, paralelama sa antičkim podzemnim svetom, primerima iz „Silmariliona“ u kojima se opisuje katabaza i primerima iz „Gospodara prstenova“ u kojima je Tolkin pribegao eukatastrofi kao kontra-teži.

17:00 sala Amerikana

Tema: Warhammer 40k: čovečanstvo pre “Imperijuma” i “jeres” veštačke inteligencije”

Govori: Vladimir Stanković

Trenutna situacija u Warhammer 40k, kao i ono što se dešavalo od 31. milenijuma (Horusova jeres) je relativno dobro poznata stvar. Međutim, ne zna se šta se tačno dešavalo sa čovečanstvom pre toga jer su podaci skoro potpuno izgubljeni. Na ovaj period se gleda kao na mitsko doba: priča se da je to bila era velikih uspona ali i katastrofalnog pada čoveka. Legenda kaže da su ljudi razvili ultimativnu tehnologiju i bili na vrhuncu naučnog saznanja (“Dark Age of Technology” 15-25M), ali se desila kataklizma koja čovečanstvo vraća maltene u kameno doba (“Age of Strife” 25-30M). Za ovaj „pad iz raja“ vrh “Imperijalnog kulta” direktno okrivljuje razvoj veštačke inteligencije, te tako odlučuju da zabrane AI istraživanja pod pretnjom najgorih sankcija. Car Čovečanstva (Emperor of Mankind) se negde u tom periodu uključuje u tok istorije, Imperijum se utvrđuje i postaje ultramilitantno, tehno-feudalno društvo. Međutim, iako su napredna industrija i supertehnologija u osnovi Imperijalne mašine, AI se i dalje smatra za apsolutnu jeres. Iako je WH40k fiktivan univerzum, ovaj deo lora nam postavlja pitanje da li je prisustvo AI nužno za održavanje tehnološki naprednog društva? Da li i nama preti „Dark Age of Technology“ scenario i „grimdark“ budućnost, ili idemo nekim sasvim drugim putem?

Uz tribinski, na programu će biti i muzički deo:

Duet “The Fates” (Irena Matović i Milica Keckarovski) izvodiće pesme iz popularnih franšiza, kao i izbor srednjovekovne muzike. Akcenat je na vokalnoj izvedbi, uz povremeno korišćenje perkusija i žičanih instrumenata. Očekujete poznate tonove iz filmova Gospodar prstenova, The Witcher, Dragon Age ili Elder Scrolls.

 

Društvene igre na festivalu epske fantastike:

Singidunum Gaming Club – Warhammer 40k Game Day i Twilight Imperium board game.

Singidunum Gaming Club je novi klub društvenih igara u Beogradu, koji je formiran od strane igrača sa dugogodišnjim internacionalnim iskustvom u tabletop igrama. Naš cilj je da okupimo igrače iz različitih sfera hobija kao što su Warhammer 40k, Age of Sigmar, Magic the Gathering, D&D i mnogih drugih, uključujući i razne društvene igre. Na ovom Warhammer 40k Game Day-u, imaćete prilike da prisustvujete bitkama između različitih frakcija ovog jedinstvenog naučno-fantastičnog sveta. Warhammer 40k je najpopularniji miniature tabletop wargame na svetu, koji se dešava u dalekoj budućnosti, gde igrač ima mogućnost da preuzme vođenje različitih armija; od Imperiuma – koju čini ljudska civilizacija (i sastoji se od desetak frakcija), koja vodi konstantne ratove sa različitim neprijateljima od Xenos-a – koje čine razne vanzemaljske rase (9 različitih i jedinstvenih rasa), do Chaos-a – raznih monstruma i demona. Pored Warhammer-a 40k, predstavićemo vam jednu klupsku društvenu igru i jedan od najpopularnijih board game-ova “Twilight Imperium”. Ova igra je strateška naučno fantastičnog karaktera, u kojoj šest igrača preuzima ulogu lidera unikatnih frakcija koje se nalaze na rubu galaksije i koji žele da osvoje galaktički centar Mercatol Rex i time uspostave vojnu, trgovinsku, tehnološku i političku kontrolu sve dok jedan ne bude izabran kao novi dominantni galaktički imperator.

19:00 sala Amerikana

Cosplay Tribina/Tema: ”Sličnosti i razlike u proizvodnji kostima za potrebe Filma i Cosplay takmičenja”

Program je koncipiran kao panel diskusija u okviru koje bismo publici približili proces izrade kostima.

Gosti na trbini su:

Ivana Vasić English Kostimograv sa iskustvom rada u holivudskim projektima je zaslužna za dizajn kostima u seriji ,,Predstraža.” Serija čije su 3 od 4 sezone snimane u Srbiji. Učestvovala je u osmišljavanju paviljona Srbije na Expo 2020 Dubai. Radila je na proizvodnji velikog broja pozorišnih predstava.

Borivoje Naumovski, poznatiji kao Ori Cosplay jedan je od najpoznatijih srpskih kosplejera, kako kod nas, tako i u inostranstvu. On je čest gost na našim Cosplay tribinama i njegovom dolasku se neizmerno radujemo.

Stormy DS Cosplay, jedan od veterana Cosplay scene u Srbiji. Osvajač mnogih nagrada na Cosplay takmičenjima u Srbiji i u inostranstvu. Na Festivalu epske fantastike je često bio prvi u ulozi takmičara, a može da se pohvali prvom ulogom sudija na raznim takmičenjima. 

Teme tribine:

Kako je sve počelo? Ko su nam bili uzori? Kako izgleda proces rada na kostimu od početka do finalne verzije; Sličnosti i razlike u stranim i domaćim filmskim produkcijama. Zašto baš ovo, a ne nešto drugo? Šta nas očekuje u budućnosti?

Moderator na tribini je Damjan Silbaški.

 

Ovogodišnje izdanje Festivala biće malo drugačije: Cosplay takmičenje će biti u revialnom delu programa. Ovom prilikom dajemo mogućnost, kako veteranima, tako i novim snagama da stanu na scenu i pokažu svoje viđenje omiljenog lika.

Za učestvovanje u reviji je potrebno dostaviti sledeće podatke:

• Ime i Prezime • Ime Lika • Ime franšize kojoj lik pripada • Kontakt koji uključuje broj telefona, link ka profilima na društvenoj mreži i mejl adresu.

Podatke slati na mail: damjan.silbaški747@yahoo.com ili porukom na njegov Fejsbuk profil.

Svi učesnici revije imaju besplatan ulaz na festival.

Komentari