FEDIS 2023: Zlatna antena za režiju po Aleksandru Đorđeviću

FEDIS festival nastavlja da svoju nagradu Zlatna antena naziva po legendarnim stvaraocima koje su svojim delanjem zadužili srpsku i regionalnu produkciju TV serija. Posle Zlatnih antena po Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić, Radimili Savićević, Živojinu Žiki Milenkoviću, od ove godine nagrada Zlatna antena za najbolju režiju nosiće naziv po legendarnom reditelju Aleksandru Aci Đorđeviću.

 

Aleksandar Aca Đorđević rođen je u Subotici 28. jula 1924 a preminu u Beogradu 27. aprila 2005. Đorđević je diplomirao 1952. godine na Pozorišnoj akademiji u Beogradu, a rediteljsko umeće je stekao u Narodnom pozorištu u Nišu gde je režirao drame čitavu deceniju. U Radio televiziju Beograd prelazi 1990 godine i autor je najznačajnijih i najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih televizijskih serija kao što su: Mastori, Otpisani, Povratak optisanih, Vruć vetar, Bolji život, Balkan ekspres, Srećni ljudi, Porodično blago… Dobitnik je Oktobarske nagrade, Nagrade za životno delo RTB-a i drugih. Sahranjen je u Aleji velikana.

– Naša ideja i misija je da sve naše Zlatne antene ponesu ime po nekom od najznačajnijih ličnosti regionalne televizijske produkcije za oblast u kojoj su postigli vanserijske uspehe. Na taj način želimo da se odužimo tim stvaraocima, ali ih i da sačuvamo od zaborava njih i njihov rad – istakao je direktor FEDIS festiala Nenad Milenković.

Međunarodni Festival drama i serija FEDIS održava se po 13. put od 3. do 5. oktobra 2023 godine u Domu omladine Beograda, uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

 

Komentari