Duško Gojković i Big bend RTS na BIS 11. oktobra u Domu omladine Beograda!

Dom omladine Beograda sa velikim zadovoljstvom objavljuje održavanje drugog koncerta Duška Gojkovića sa Big bendom RTS, 11. oktobra od 20 časova. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 1600 RSD.
Prvi nastup 9. oktobra već je rasprodat, zahvaljajući velikom interesovanju publike, što nam je omogućilo da sa ponosom još jednom predstavimo legendarnog Duška Gojkovića – jednog od najvažnijih evropskih džez umetnika svih vremena. Ispostavilo se da je povratak kući ovog giganta džez trube posle duže pauze zaista uzbudljiv i da mu je ovaj grad uzvratio nesebičnom ljubavlju!

Na koncertima, koje Dom omladine Beograda organizuje u saradnji sa Muzičkom produkcijom RTS-a i Udruženjem “Duško Gojković Džez Inicijativa”, biće izveden repertoar Gojkovićevih originalnih kompozicija, koje nisu snimljene sa Big bendom, a neke od njih nisu snimljene uopšte. Sa pažljivo odabranim programom originalnih kompozicija, Gojković – rođen 1931 – nudi svojevrstan omaž svojoj karijeri kompozitora, aranžera i bend lidera, koja zahvata sedam decenija. Sve umetničke veličine sa kojima je ikad nastupao i radio, od Majlsa Dejvisa, preko Mejnarda Fergusona, Klarka Terija, Herba Pomeroja, Arta Farmera, Jusufa Latifa, Zuta Simsona, Stena Geca, Džerija Maligana, Vudija Hermana, Kenija Klarka, Fransija Bolanda, do Slajda Hemptona i naravno neprevaziđenog Dizija Gilespija – složili su se da je Gojković stvorio jedinstven zvuk, po kome ostaje upisan u istoriji. I u najtežim vremenima za džez muziku – “u trenutku pretvaranja džeza u beskrvnu umetničku formu” – kako kaže Ernst Kifer, vlasnik minhenskog kluba Domicil, ostalo je zapamćeno da “Duško Gojković nikada nije skretao sa svog puta”. Nije preterano ponoviti da Duško Gojković pripada onoj najređoj kategoriji umetnika za sva vremena, ljudi koji su svojim načinom života i velikim muzičkim delom ovekovečili suštinu džeza, postavljajući standard za sve generacije koje su došle posle njega.

Beograd će zato 9. i 11. oktobra biti epicentar džeza, zahvaljujući retkoj prilici da ovog majstora vidimo na domaćem terenu, sa potpuno novim programom, okruženog najbližim saradnicima sa naše scene i u jednom od najlepših džez ambijenata u Beogradu! U susret 34. Beogradskom džez festivalu, ne treba propustiti jedinstvenu šansu da Duška Gojkovića čujemo zajedno uživo sa orkestrom u kojem je počeo – Big bendom Radio Televizije Srbije, što upravo slavi jedinstveni jubilej u svetskim okvirima – punih 70 godina rada!

Današnja generacija muzičara u ovom ansamblu je na sigurnom putu,  nastavljajući tradiciju uspešnih prethodnika koje su gradile orkestar i njegov renome renome. Danas Big bend RTS  stalno pomera  umetničke granice svrstavajući ansambl u svetsku porodicu velikih džez orkestara kao ravnopranog člana. Sinergija Duška Gojkovića i nove generacije muzičara u Big bendu, rezultirala je bogatom saradnjom poslednjih godina,  čiji je plod i još uvek aktuelni album “Latin Haze”. Kroz svoj svakodnevni rad Big Bend RTS-a iskazuje iskreno poštovanje celoj plejadi plodonosnih muzičara predhodnih generacija koji su današnjim članovima preneli znanje, ljubav i obavezu da  neguju džez muziku i čuvaju tradiciju kroz umetnički rad Big benda RTS.

Dobrodošli na još jednu svetkovinu najboljeg džeza, 11. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda!

Komentari