”Drug-ca žena” 35 godina kasnije

Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar), uz podršku Švedske fondacije Kvinna till Kvinna i ove godine organizuju Ženski medijski forum: ŽENERAMA, koji će biti održan 29. i 30. oktobra u sali Amerikana u DOB-u. Cilj ovogodišnje Ženerame je obeležavanje 35 godina feminističkog pokreta u bivšoj Jugoslaviji. Prva feministička konferencija na ovim prostorima ”Drug-ca žena” održana je 1978. godine u Studentskom kulturnom centru. 

Bio je to međunarodni skup koji je organizovala Žarana Papić, a na koji su došle feministkinje iz Italije, Francuske, SAD, Engleske, kao i sa prostora bivše Jugoslavije.

”Drug-ca žena” je značila radikalnu kritiku dotadašnjeg, jedinog legalnog načina organizovanja žena kroz Socijalistički savez radnog naroda. Konferencija je medijski veoma dobro ispraćena i ubrzo je postala početna inspiracija za stvaranje prvih feminističkih grupa u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu.

 

Ženski medijski forum Ženerama će na dvodnevnom skupu u Domu omladine Beograda istaći značaj koji je ova konferencija imala za razvoj feminističkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije, ali i socijalnih pokreta u celini.

Prvi dan skupa, 29. oktobar, rezervisan je za panel diskusiju Istorija kroz ženski pokret, ženski pokret kroz istoriju, sa početkom u 15 i 30 časova. Moderatorka će biti Gordana Stojaković, koja će razgovarati sa Nadeždom Čačinović, Dašom Duhaček, Sonjom Drljević i Lepom Mlađenović. Publika će imati priliku da vid i pojekciju video materijala “Ženski rod – muški rod” iz 1978. godine.

Nakon diskusije, od 17 i 30 časova u holu Doma omladine Beograda biće otvoren prostor za ženske grupe i fondacije – Ženski Medijski Forum, na kome će publika moći da dođe do publikacija ženskih grupa, organizacija i fondacija – izveštaja, biltena, štampanih materiala, web izdanja.

Prvi dan Ženerame zatvara mini koncert Ane Ćurčin, koja je, nakon uspešne karijere u bendu Stray Dog, odlučila da se oproba i kao solistkinja i ovaj nastup biće najava njenog novembarskog koncerta u Domu omladine Beograda.

 

Drugi dan će otvoriti panel diskusija ”Značaj umrežavanja – Ženski pokret – Ženske mreže”, na kome će se predstaviti aktivne ženske mreže sa ovih prostora, njihove aktivnosti i značaj. Debata počinje u 15 i 30 časova, a moderatorka će biti Saša Pokrajac. Potom će svi zainteresovani moći da prisustvuju radionici ”Etika u medijima”, koju će voditi Tamara Skrozza. Ana Panić, kustoskinja MIJ i istoričarka umetnosti, kroz predavanje i kratki film, u 18 i 30 časova, predstaviće rezultate i sadržaj izložbe „Ženska strana” čiji je cilj bio da vizuelno predstavi neka od pitanja u vezi sa temom položaja žene u socijalizmu, od četrdesetih do šezdesetih godina 20. veka u Jugoslaviji.

Izložba Ženska strana, koja kroz zvanična dokumenta, fotografije, intervjue, televizijske emisije, filmove, a naročito ženske časopise, rekonstruiše različite aspekte “ženskog sveta”. Biće otvorena u sredu, 30. oktobra od 19 časova u holu ispred sale Amerikana. Autorke izložbe su Marija Djorgović (Muzej istorije Jugosavije), Ana Panić (Muzej istorije Jugoslavije)  i Una Popović (Muzej savremene umetnosti). Cilj izložbe je da sagleda položaj i ulogu “nove oslobođene žene” u socijalističkom društvu. Prikupljanjem i istraživanjem podataka o životu, radu, organizovanju žena, u vremenu od Drugog svetskog rata pa do kraja pedesetih godina 20. veka, ispituje se kako ženska društvena participacija kao oblik takozvane emancipacije (političke, ekonomske, obrazovne) u socijalističkom društvu, tako i ona intimna, osobena, privatna sfera.

Izložba Ženska strana, partnerski projekat Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, prvi put je predstavljena je tokom 2010. godine u Muzeju 25. maj u Beogradu, a u Domu omladine Beograda će biti predstavljena u okviru projekta Gost muzej. Biće otvorena do 10. novembra.

Komentari