DOM OMLADINE BEOGRADA U GOSTIMA

Dom omladine Beograda (DOB), kao jedna od vodećih ustanova kulture u Srbiji, u 2017. godini pokreće program saradnje sa srodnim institucijama u drugim gradovima naše zemlje, sa željom da deo svojih kvalitetnih i zanimljivih programa ponudi i publici koja nema priliku da posećuje događaje u prestonici. Budući da je prošle godine u DOB-u realizovano čak 1873 programa, redakcija je odlučila da deo toga ponudi zainteresovanim ustanovama kulture širom Srbije. Tim Doma omladine spreman je da, sa svojim saradnicima i gostima, u kulturnim ustanovama drugih gradova predstavi deo onoga što se 2016, ali i ranijih godina, događalo u prostoru ove beogradske ustanove kulture.

 

Sve ustanove kulture zainteresovane za saradnju sa Domom omladine Beograda mogu da nas kontaktiraju na mejl office@domomladine.org. Takođe, rado ćemo razmotriti predloge drugih ustanova za realizaciju njihovih produkcija u Domu omladine.

Gostovanja počinjemo 31. januara u Studentskom kulturnom centru Kragujevca sa tribinom na temu “Fanzini – kad su društvene mreže bile umetnost”, a želja nam je da u predstojećem periodu naše programe predstavimo publici u što više mesta u Srbiji, ali i regionu.

***********************************

 

DOM OMLADINE BEOGRADA U GOSTIMA: KRAGUJEVAC

TRIBINA: Fanzini – kad su društvene mreže bile umetnost

UTORAK, 31. JANUAR, SKC KRAGUJEVCA

GOVORI: VASA RADOVANOVIĆ, urednik fanzina “Oprem dobro!”, koji  aktivno izlazi od 1986. godine

Zamislite mladog pankera ili metalca s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka, čiji omiljeni bendovi se u mejn-strim medijima pojavljuju samo ako tokom svirke u nekom klubu bude tuče i hapšenja. On krije da je sav nesrećan jer ga razumeju samo retki, jednako nesrećni, i jer niko ne obraća nimalo pažnje na to što je njemu važno. Onda mu u ruke dođe neki čudan časopis, pun tekstova otkucanih na pisaćoj mašini ili pisanih rukom, pa fotokopiranih, koji miriše na “karbofiks”, poveza ojačanog selotejpom i heftalicom.

U tom neuglednom izdanju može da pronađe sve što ga zanima – recenzije koncerata na kojima je bio ili na koje je želeo da ode, intervjue pank, hard kor, metal ili novotalasnih bendova (prvi intervju Električnog orgazma pojavio se podeljen u dva fanzina, “Kvazimodo” i “Kreten”). Tu su i adrese autora fanzina i njihovih saradnika, pa mladi čovek na trenutak batali weltschmerz i piše im pisma, zauzvrat dobija druge fanzine i, na kraju, sam dohvati “karbofiks”, selotejp i heftalicu, pa svoje delo šalje na razne adrese…

Najčudnije je to što, u današnje doba, ta vrsta social networking-a i dalje opstaje, a stari i novi fanzini su dobili status umetničkih dela.

Komentari