Dodela nagrada i premijera filma o Toniju Kukoču na zatvaranju 71. Martovskog festivala

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće svečano zatvoren u subotu, 30. marta od 19h u Velikoj sali Doma omladine Beograda, proglašenjem pobednika i dodelom nagrada najboljim autorima i filmovima. Nakon dodele nagrada u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana festivalska premijera dokumentarnog filma “Magična sedmica – Toni Kukoč” u režiji Sabahudina Toplabećirevića, uz prisustvo autorske ekipe i glavnog protagoniste, košarkaške legende Tonija Kukoča.

Od skoro 400 prijavljenih ostvarenja u zvaničnu takmičarsku selekciju selektovano je 98 filmova, koji se takmiče za sledeće nagrade: Gran-Pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film po kategorijama (dokumentarni film do i preko 50 minuta, kratki igrani film, animirani film, eksperimentalni film i video art, kao i najbolji kratki film u međunarodnoj selekciji) i strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku). Žiri 71. Martovskog festivala, koji je odlučivao o nagradama radio u sastavu:  Bojan Labović, filmski autor i direktor festivala u Portorožu (Slovenija), Branko Šmit, filmski scenarista i reditelj dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova (Hrvatska), Vasilios Terzopulos, selektor programa „Short and Green“ na Drama International Short Film Festivalu (Grčka), Olivera Pančić, autorka dokumentarnih filmova i nekadašnja urednica dokumentarnog programa na RTS-u (Srbija) i Bratislav Zlatković, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, kompozitor primenjene muzike i nekadašnji član grupe „Galija“ (Srbija).
 
Film “Magična sedmica – Toni Kukoč” (2023/96’/BiH)  Sabahudina Topalbećirevića je priča o mladiću iz Splita koji je svojim košarkaškim znanjem, profesionalnošću i posebnim stilom igre osvojio košarkaški svet krajem osamdesetih i devesetih godina XX veka. Toni Kukoč je tih godina postao najomiljeniji košarkaš u Evropi, ali i zvanično četiri puta najbolji igrač starog kontinenta. Put iz Splita, od osnovne škole, do osvajanja NBA prstena i deljenja svlačionice sa najvećim košarkašem svih vremena Majklom Džordanom, je priča o odrastanju, zajedništvu, druženju sa generacijama koje su svih tih godina znale samo za pobede. Igrao je i osvajao olimpijske medalje za dve države, Jugoslaviju i Hrvatsku. Bez obzira na neverovatne sportske rezultate, ono što Tonija Kukoča izdvaja jeste njegovo ponašanje izvan terena, njegova skromnost i jednostavnost. O Tonijevom košarkaškom putu u filmu govori veliki broj ljudi koji su bili deo njegove karijere, a vrhunac je razgovor sa Majklom Džordanom koji kaže: „Toni je moj najbolji prijatelj iz tog perioda“. Producenti su Ibrahim Muratović i Emir Topalbećirević, produkcijska kuća Simposar Sarajevo za Sport Klub, produkcijska podrška Bostel Chicago.

Sabahudin Topalbećirević

Najpoznatiji sportski novinar i komentator iz Bosne i Hercegovine. Direktor je i organizator najvećeg sportskog simpozijuma u regionu „SIMPOSAR SARAJEVO“, koji okuplja najznačajnija imena iz sveta sporta. Autor je mnogobrojnih sportskih dokumentarnih filmova. Zbog svojih izuzetno prijateljskih, dugogodišnjih veza specijalizovao se za biografske priče velikih sportskih asova iz regiona. Najpoznatiji filmovi: „Džajić“ – priča o najboljem jugoslovenskom fudbaleru svih vremena Draganu Džajiću, „Plava priča“ – o legendi bosansko-hercegovačkog i jugoslovenskog fudbala Ivici Osimu, „Nikad ispričana priča“ – o Miroslavu Ćiri Blaževiću treneru svih trenera, i o jednom od najboljih košarkaša Evrope svih vremena, osvajaču tri NBA prstena Toniju Kukoču. Dobitnik nagrada za filmove o Džajiću, Osimu i Ćiri Blaževiću na festivalima na Zlatiboru, u Moskvi i Milanu.

Foto: Amina Topalbećirević

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, traje od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Pored bogatog takmičarskog programa u nekoliko kategorija, publici će ponuditi i ekskluzivan revijalni program kroz Domaću, Regionalnu i Svetsku panorama.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Komentari