ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #6

Roxy Music – „For Your Pleasure“ & Tom Waits – „Blue Valentine“

Ploče donose: Momčilo Rajin i Žikica Simić. Moderator: Dragan Ambrozić.

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Ovoga puta ćemo obratiti pažnju na dva ključna albuma za koje je vreme pokazalo da su izuzetno važni kad je u pitanju umetnička stilizacija rok muzike, na engleskoj i američkoj sceni tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Roxy Music su svakako jedan od najzanimljivijih britanskih sastava iz toga perioda, i ključan za formiranje art – rok izraza. Predvođeni Brianom Ferryjem i Brianom Enom, čiji će se raskošni talenti posle brilijantnog drugog albuma “For Your Pleasure” polako razići, Roxy Music su odlučujuće doprineli formulisanju posebne evropske stilizacije osnovnih motiva iz rok muzike. U njihovoj verziji, rokenrol je postao deo jednog šireg kulturnog procesa, prepun novih izazovnih mogućnosti – glasna muzika, ali ne više zasnovana samo na bluzu! Tom Waits je sa albumom “Blue Valentine” postao svetski poznat kantautor – njegova stilizacija blues nasleđa američke muzike pretvorila je taj decenijama stari žanr u sočnu platformu za naizgled lično proživljene poetske opise najrazličitijih likova iz podzemlja gradskog života. Uvek na strani gubitnika, Waits je na svom remek delu stvorio univerzum sličan onome kog su već opisali beat pesnici ili Čarls Bukovski, postavljajući nove standarde umetničkog izraza unutar rok kulture.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari