ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #40

Bob Dylan “The Times They Are A-Changin’” (1964)

Bob Dylan “Highway 61 Revisited” (1965)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

 

Predstavljamo dugo pripremani Bob Dylan specijal: dva njegove istorijski najznačajnija albuma!

 

“The Times They Are A-Changin’” (1964)

“Highway 61 Revisited” (1965)

Dva albuma pred nama, predstavljaju dva lica Boba Dilana. Upoznaćemo ga kao velikog autora poetske folk scene na “The Times They Are A-Changin’” i potom ćemo objasniti njegovu transformaciju u rok ličnost na “Highway 61 Revisited”. Ova promena je bila više nego stilska, bila je to promena paradigme i jedna od najvećih revolucija u istoriji rokenrola.

Kako je došlo do toga da je čovek koji je do tad bio prva zvezda Grinič Vilidža, simbol protestnih pesnika uz gitaru, postao jedna od najvećih zvezda rokenrola – i šta je to značilo za rokenrol, biće glavna tema našeg jubilarnog susreta.

Putujemo u samo srce Zlatnih godina da objasnimo zašto su one bile zlatne!

**********************************

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari