ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #35

Pixies “Doolittle” (1989)

Public Enemy “It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back” (1988)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Pre oko trideset i pet godina pojavila su se dva albuma koja su odredili kako će zvučati XXI vek.

Pixies “Doolittle” (1989)

Drugi album sastava Pixies iz Bostona doneo je revoluciju u rok muziku, dajući joj modernu pop melodičnosti, ali joj ne uskraćujući frenetičnost i stav. “Doolittle” je uticao na pojavu Nirvane i mnogih drugih kasnijih sastava dajući formulu kako da se pomire ove naizgled nepomirljive suprotnosti. Ovo je ploča sa kojom je alternativni rok jasno stavio do znanja da će uskoro moći da postane deo mainstream kulture, što se i desilo tokom devedestih godina prošlog veka.

Public Enemy “It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back” (1988)

Drugi album sastava Public Enemy doneo je revoluciju u hip hop muziku, zauvek je plasirajući u svest miliona kako moćnu silu, koja ima snagu društvenog pokreta. Snažni stavovi i nadmoćna pozicija iskazana kroz zapaljive rime, izuzetan stil i superiorna produkcija, pretvorili su ovo izdanje u remek delo, čija dugačka senka se nadvija nad celokupnom rep produkcijom koja je usledila, evo – sve do danas. Temelji hip hopa kao kulture nalaze se upravo na ovoj ploči.

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari