ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #33

Jeff Beck “Truth” (1968)

Television “Marquee Moon” (1977)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Nedavno su nas napustili Jeff Beck i Tom Verlaine, gitaristi koji spadaju među najveće svih vremena u rok muzici. Svako od njih je svojoj generaciji ponudio definiciju kako rokenrol treba da zvuči, autentičan i samosvojan zvuk koji se ne može “skinuti”.

 

Jeff Beck “Truth” (1968)

Album “Truth“, magnum opus Džefa Beka, nalazi se na repertoaru Zlatnih godina pošto nas je autor nedavno napustio, ali i zbog činjenice da u pitanju jeste gitarsko remek delo. Bek je svirao „najdalje“, kao što je konstatovala Lilijana Rokson u svojoj fabuloznoj enciklopediji. Njegova gitara je pronosila bluz izvan granica realnosti, u zaumne predele gde prosečan „slušač“ rok muzike nikad nije bio. Slušanje Bekove muzike je psihodelični trip bez lizergične kiseline, beskrajna turneja po predelima sakrivenim iz lica prosečnog konzumenta rokerskih artefakata, strmoglava avantura kroz arhetipove i kolektivno pamćenje.

Album „Truth“ je prvi solo album Džefa Beka. Izašao je 1968. godine. Otada je prošlo tačno 55 godina. Njegova „Istina“ nije revidirana. I dalje je u pitanju nepokolebljivi iskaz koji govori lepoti, snazi i moći rok muzike.

 Television “Marquee Moon” (1977)

Album “Marquee Moon“, magnum opus Toma Verlainea, nalazi se na repertoaru Zlatnih godina pošto nas je autor nedavno napustio, ali i zbog činjenice da u pitanju jeste gitarsko remek delo. Grupa Television se upisala u istoriju kao jedan od tri ključna benda njujorške punk i new wave scene, zajedno sa Ramones i Blondie. Sa jednom razlikom: zahvaljujući vanserijskom talentu svog lidera Toma Verlainea, bend se odlikovao jedinstvenim, elaboriranim gitarskim zvukom kakvog ranije nismo imali prilike da čujemo, praćenim akcionom poezijom koja je na metaforičan način govorila o uličnoj stvarnosti. Ova grupa je zbog toga gotovo istog časa postala legendarna, novi standard i primer za ugleda za sve buduće autore – i takva je ostala do danas. Kratka karijera grupe Television bila je jedna od najvažnijih epizoda velike svetske kulturne revolucije zvane “novi talas”, tog herojskog pokušaja da se rok muzika vrati mladima krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari