Tribina: Zoran Đinđić ili Portret političara u mladosti

Arhipelag i Dom omladine Beograda predstavljaju knjigu Dragana Lakićevića Lakasa Portret političara u mladosti u ponedeljak 12. marta, 15 godina od ubistva Zorana Đinđića, u sali Amerikana s početkom u 19 časova. Govore: dr Vukašin Pavlović, Branislav Lečić, Gojko Božović, Dragan Lakićević Lakas.

Knjiga Dragana Lakićevića Lakasa Portret političara u mladosti izlazi iz štampe u izdanju Arhipelaga.

Portret političara u mladosti nije ni biografija, ni autobiografija, ni roman o odrastanju i sazrevanju, mada je sve to pomalo, pa i više od toga. Neko postaje istorijska ličnost ako da pečat svom vremenu, a tragični heroj ako to plati smrću. Takva je bila sudbina Zorana Đinđića. Autor se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj i književni junak zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti. Zato su i mogli, neopterećeni bremenom sudbine da dele mladalačke tajne i snove, da srljaju u neizvesnost i izazivaju sudbinu. Ovo je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene.

Knjiga Portret političara u mladosti govori o Zoranu Đinđiću od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku na samom kraju osamdesetih.

Prikazujući Zorana Đinđića od gimnazijskog doba na Novom Beogradu, preko studija na Filozofskom fakultetu, ranog studentskog aktivizma pobunjenog mladića, odlaska i studija u Nemačkoj, do života između Nemačke i Beograda u osamdesetim godinama, Portret političara u mladosti je uzbudljiva knjiga o jednom dobu i o jednoj generaciji razapetoj između ideoloških sila svog vremena i ličnih planova i stremljenja. Otuda knjiga o jednom životnom i intelektualnom sazrevanju postaje i knjiga koja predočava društvene, ideološke, političke i filozofske preokupacije koje su obeležile vreme jedne mladosti u Beogradu.

Komentari