Tribina: ZNAK SAGITE — NOVA GENERACIJA?

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“
Moderator: Žarko Milićević. Učestvuju: Angelina Meringer, Boban Knežević, članovi redakcije Znaka Sagite

„Znak Sagite“ je magazin posvećen fantastičkom stvaralaštvu. Pokrenuo ga je i uređuje Boban Knežević 1993. godine nakon defintivnog gašenja časopisa „Alef“, gde je takođe bio urednik.

Do dan-danas časopis se bori za svoje mesto pod suncem i u knjižarama, izlazi neredovno, u promenljivom obimu, ali uspeva da svojim sadržajem uvek bude relevantan i zanimljiv, pa i sa ove vremenske distance. Početkom 2016 godine se pojavio broj 21, koji nas je iznenadio popunom promenom redakcije. U skladu sa nekim ranijim najavama, Knežević pokušava da se kao urednik malo skloni, te se pored njega kao glavnog urednika kao urednik broja pojavljuje Angelina Meringer. Za Sajam knjiga pojavljuju se još dva broja, dakle 22 i 23, u istoj postavi, što bi mogao biti nekakav rekord: tri za godinu.

Koncepcija časopisa je odavno proverena i ustaljena te nije značajno menjana: većinu prostora zauzima proza (fantastične priče ili novele domaćih i stranih autora), koju prate teorijska razmatranja, eseji, intervjui, te vesti sa domaće i strane scene fantastike (književna nagrade, novi naslovi, filmovi, itd).

Ovo je prvo predstavljanje ovih brojeva ZS, kao i prvo pojavljivanje nove redakcije pred fanovima.

Pored novih brojeva, mogu da se nabave i svi stari.

Komentari