Tribina: ZBOGOM TUŽNOM PONEDELJKU

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“

Kurt Vonegat (1922–2007) je kultni američki pisac, prepoznatljiv po svom britkom peru, visprenom zapažanju i bizarnom humoru koje je stavio u službu borbe protiv sebičluka i ljudske gluposti. Na svojim plećima je poneo deo tereta borbe pisca naučne fantastike sa glavnotokovskom kritikom. Pamtimo ga po romanima Klanica pet, Kolevka za macu, Galapagos… 

Njegovo najpoznatije NF delo, Sirene sa Titana, i dalje nije prevedeno na srpski. Verovatno je jedan od najčitatnijih pisaca na svetu, što je izvor iz koga ćemo zdušno crpiti tokom večeri.

 

Naš gost je Goran Skrobonja, izdavač i prevodilac ali prvenstveno veliki ljubitelj i poznavalac dela Kurta Vonegata, a povod je za druženje je knjiga „Doručak šampiona ili Zbogom tužnom ponedeljku“  (Paladin, 2014), u kojoj saznajemo za muke jednog od Vonegatovih omiljenih likova, velikog pisca naučne fantastike Kilgora Trauta, te raspravljamo o večitim ljudskim razonodama: seksu, ratu, rasizmu, politici. Goranu će se pridružiti Vasa Pavković (koga valjda ne treba posebno predstavljati ako autora, urednika, sudiju u penziji Vrhovnog književnog suda).

Moderator: Žarko Milićević

Komentari