Tribina: ŽANR – PRO ET CONTRA

Gosti:  Vanja Bulić, književnik, novinar i publicista, Pavle Zelić, pisac i strip scenarista
           
Samo pominjanje žanra u našem književnom establišmentu se dočekuje sa podozrenjem. Samim tim, žanrovsko opredeljenje se smatra književnom formom lišenom umetničke vrednosti. S druge strane, pre svega istorijski trileri, profilisani su u novije vreme kao najpopularnija književna podvrsta. Ove knjige se “gutaju” i ne silaze sa vrhova književnih top-lista.

Tribina “Žanr – pro et contra nudi moguće odgovore za rešavanje ovog paradoksa.
 
Zašto je “Ime ruže” Umberta Eka vrhunsko umetničko delo, a “Da Vinčijev kod” Dena Brauna palp? Zbog čega Edgar Alan Po danas nosi akademsku odoru, a Stiven King ne? Koliko je istraživački rad bitan za nastanak dela? Kada i u kojoj meri fikcija može nadomestiti pomanjkanje istorijskih izvora? Da li su nekadašnji roto-romani promenili stanište i prešli iz kioska u knjižare? Kako je Pekićevo “Besnilo” uspelo da pomiri publiku i kritiku? Razmišlja li pisac koji će holivudski glumac igrati glavnog junaka već na prvoj nenapisanoj stranici? Mogu li Nemanjići ili Josip Broz da postanu detektivi?
 
Novinar, scenarista i književnik, Vanja Bulić, objašnjava kako je otvorio Simeonov pečat, sačuvao Jovanovo zaveštanje, otkrio Dosije Bogorodice i šta nosi Teslina pošiljka.
 
Jedan od najdarovitijih pisaca mlađe generacije, Pavle Zelić, nas vodi na književno putovanje od kafane Dardaneli do močvarišta budućeg Novog Beograda.

Komentari