Tribina: “Umetnošću i kulturom do emancipacije”

U okviru projekta “(Ne) razumem romski”, koji je nastao kao deo ispitne obaveze studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti, u Domu omladine Beograda biće održana tribina pod nazivom “Umetnošću i kulturom do emancipacije”.

Učestvuju: Nataša Tasić, operska pevačica; Zoran Tairović, multimedijalni umetnik; Silvija Nešić, teoretičarka muzike i aktivistkinja i Silvana Sinani, članica grupe Pretty loud. Moderator: Slobodan Stanković, student pozorišne i radijo režije Fakulteta dramskih umetnosti

Šta znamo o romskoj kulturi danas i šta je potrebno da bi ona dobila na vidljivosti i bila prihvaćena? Kakav je položaj romskih umetnika? Kako i koliko se čuva tradicija romske kulture, a koliko ona sama utiče na rušenje predrasuda? Ovo su samo neka od pitanja i tema o kojima će biti reči na tribini.

 

Projekat “(Ne) razumem romski” osmislio je autorski tim studenata FDU u sastavu: Ana Matić, Aleksandar Bradić, Mila Jovanović, Sofija Gavrilović i Nikola Marković. Cilj ovog projekta je da ukaže na postojeće predrasude i pomogne u njihovom rušenju, ali i da promoviše romsku kulturu kroz različite audiovizuelne, obrazovne, informativne i kulturno-umetničke sadržaje, naročito među omladinom – studentima i srednjoškolcima.

Pored održavanja tribine, planirana je i radionica romskog jezika na Fakultetu dramskih umetnosti, kao i drugi sadržaji.

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

 

Komentari