Tribina: “TRI DINE: Kultni klasik Frenka Heberta u filmskim vizijama Hodorovskog, Linča i Vilneva”

Godine 1965. sada već kultni roman Dina Franka Herberta osvojio je srca ljubitelja naučne fantastike. Međutim, istorija njegovih (ne)uspelih adaptacija na filmsko platno materijal je za knjigu podjednako velikog obima.

 

Filmska tribina Tri Dine je vremeplov kroz tri potpuno različite autorske vizije Herbertovog romana, od neizvodljive psihodelične verzije reditelja Alehandra Hodorovskog koja je trebala da traje 12 sati, uz muziku Pink Flojda i glumačke izvedbe Mika Džegera i Salvadora Dalija; zatim sledi adaptacija Dejvida Linča koja je dosad bila najpoznatija ekranizacija romana, uprkos brojnim produkcijskim problemima koji su doveli do toga da se i sam autor odrekao svog dela; i konačno dolazi na red blokbaster Denija Vilneva koji je na juriš zauzeo bioskopske sale i filmske kritike, kome je već odobren nastavak.

Tri Dine će prikazati kako je Herbertov roman nekoliko puta presudno uticao na tok naučne fantastike na filmu.

 

Učesnici:

Anđelka Đukić (moderator) – muzički pedagog, sociolog, organizator i promoter kulturnih manifestacija. Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti, završila master iz muzičke pedagogije i doktorat iz muzikologije. Koosnivač je kulturnog centra LADA, u okviru koga je organizovala brojne kulturne događaje (koncerti, predstave, projekcije, izložbe). Trenutno je PR i BTL menadžer kamernog orkestra Muzikon.

Mihajlo Vitezović – scenarista i reditelj. Diplomirao dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, trenutno na masteru multimedijalne režije na Akademiji u Novom Sadu. Autor scenarija više igranih i dokumentarnih filmova, od kojih bi izdvojio nagrađivane: Memento Mori (Zastava film), Tito i film (Filmske novosti), kao i reditelj igranog filma Mandela Efekat (Akademija umetnosti Novi Sad). Trenutno kreativni urednik na televiziji Balkan Trip.

Jovan Ristić – pravnik, novinar, književnik i prevodilac. Koosnivač Festivala srpskog filma fantastike (prve svetkovine žanrovskog filma u Srbiji), autor knjiga iz istorije filma Tuđin3 – Jedan nezasluženi košmar (Lazar Komarčić/Projekat Rastko, 2008) i Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike (Filmski centar Srbije, 2015 – sa Draganom Jovićevićem). Trenutno mu je u pripremi za štampu roman prvenac Poplavljeni um.

Komentari