Tribina: SVING I DŽIPSI SVING

Ciklus tribina ISTORIJA DžEZA
Govori:  Mićun Ristić, muzički teoretičar

Godine 1935. orkestar Benija Gudmena je nastupio u plesnoj sali Palomar u Holivudu; publika je iz čista mira „poludela“. Narednih desetak godina obeležilo je ludilo za svingom: stvoreni su novi plesovi, poseban način oblačenja i sleng kojim su „pomamljeni“, publika i muzičari, zbunjivali sve koji su ostali izvan tog kruga.

Big bendovi su formirani bezmalo svake sedmice, a iza najboljih – onih koje su predvodili Čik Veb, Džimi Lansford, braća Dorsi, Glen Miler… – ostalo je i nešto dobre muzike. Deo njihovog uspeha se zasnivao na repertoaru koji je kombinovao hot svirku i sweet, tj. romantične pesme koje su iznosili pevačice i pevači (Ela Ficdžerald, Pegi Li, Sinatra…). Bejsijev orkestar je održao vezu sa korenom , bluzom; Elingtonov je bio omiljen iako su i zvuk i kompozicije bili zahtevni. Scenu za eru svinga pripremili su ekonomska depresija i rat, a ispada da je baš u ovom periodu džez bio popularna muzika u punom smislu reči. U eri svinga aranžer je postao bitan igrač, gitara je potisnula bendžo a kontrabas tubu, saksofon je skinuo trubu sa trona, blistali su izuzetni solisti…

Izuzetak među izuzetnima beše Džango Renart. Troprsti gitarista nije stvorio nikakvu školu, ali su se na njegovu verziju džeza – spoj svinga i romske muzike – nadovezali mnogi, od savremenika do Rosenberg Trija.

O ciklusu tribina ISTORIJA DŽEZA:
Dom omladine Beograda počinje ekskluzivnu seriju predavanja “Istorija džeza”, kao uvod u programe Beogradskog džez festivala!

Istorija džeza, kao najstarije forme popularne muzike, bogata je i raznovrsna kao i istorija 20. i 21. veka u kojima se razvijao, granao i dosezao nove granice. U ovom ciklusu predavanja, Mićun Ristić, muzički teoretičar, hronološki nas vodi na put kroz epohu koju su obeležili ritmovi i melodije džeza, upoznajući nas, uz raznovrsne audio ilustracije, sa svim glavnim akterima i stilovima džez muzike. Sjajna prilika da se osvrnemo na prošlost, sadašnjost i moguću budućnost ove popularne muzike!

Pripremite se za 31. Beogradski džez festival, koji će biti održan od 27. oktobra do 1. novembra 2015. godine u Domu omladine Beograda, kao i za sve ostale Beogradske džez festival koji dolaze. Saznajte sve o tome odakle džez potiče, koji žanrovi džeza postoje, na koji način se sviraju i šta sve to znači!
 
Razumite umetnost džeza i nađite svoj odgovor na ključno pitanje: zašto ljudi sviraju džez već duže od jednog veka!

Komentari