Tribina: ŠTA JESTE POP KULTURA

Razlike između popularne, visoke i masovne kulture
Ciklus: POP KULTURA
Govori: dr Aleksandar S. Janković

Gošća: Marija Ristivojević, diplomirani etnolog-antropolog (master), doktorant na odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja će u maju mesecu doktorirati na temu Beogradskog novog talasa.

Dom omladine nastavlja sa ciklusom POP KULTURA kojim predstavlja dr Aleksandra S. Jankovića, prvog predavača predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda moći će da stekne uvid u različite teorije popularne kulture. Uz dr Aleksandra S. Jankovića kao gosti predavači pojaviće se doktoranti FDU sa sopstvenim tezama.

Osnovni teoretski cilj ove serije predavanja je postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.

ŠTA JESTE POP KULTURA?
Pojava Elvisa sa hibridnim muzičkim žanrom, rokenrolom (kantri&vestern, folk, gospel, bluz, džez..) koji je dodavanjem seksualnog apela postao fenomen prepoznavanja kod mladih razbivši generacijski koncenzus roditelji – deca. Pop kultura sredinom pedesetih postaje autentična kultura mladih i za mlade. Potkultura, subkultura, kontrakultura su sve eufemizmi za sveobuhvatnu pop kulturu koja je nudila utehu, slobodu i prosvetljenje. Pop kultura je melting pop svih kultura, međutim prebrzim razvojem tehnologije i ubrzavanjem vremena, prvi put nastaje kriza. Pop kultura se danas neuspelo transformiše u ekstenzije i piksele sve više bežeći od najslavnije dekade – šezdesetih. Pop kultura je možda svetu podarila tehnikolor, ali da li može da izdrži visoku definiciju i rezoluciju i 3D efekeat. Šta jeste bila šta jeste sada, šta će postati Pop kultura? Zašto su Bitlsi relevantniji nego ikada? Obožavanje, prepoznavanje i kultni statusi. Transformacija kulture mladih u dominantni kulturni obrazac. Pop kultura u SFRJ osamdesetih, mistifikacija i distorzija sećanja.

O dr Aleksandru S. Jankoviću
Dr Janković je diplomirao dramaturgiju na klasi Živojina Pavlovića, magistrirao 1998. godine radom “Filmske adaptacije romana Petar Pana – Nedođija kao arhetip imaginarnih mesta a filmu”. Doktorirao je tezom “Bitlsi kao kulturni artefakt” aprila 2007.godine. Kao docent predaje na predmetima Istorija filma i Istorija srpskog i jugosovenskog filma od 2007. godine. Na Univerzitetu umetnosti predaje Pop kulturu, kao prvi predavač tog predmeta u našoj zemlji. Radio je kao novinar, publicista i kritičar.

U nastavku ciklusa: 25.05/19h/MASOVNA PROTIV POPULARNE KULTURE – TV serije, sitkom i sapunica/ gošća: mr Aleksandra Milovanović, dipl. montažer i doktorantkinja FDU koja ove godine treba da doktorira hipotezom o TV serijama

Komentari