Tribina: Sposobnost za ljubav – umemo li da volimo?

Ciklus tribina: Psihologija svakodnevice
Govore: Nebojša Jovanović i Filip Stojković

 

 

 

Nebojša Jovanović, magistar psihologije, psihoterapeut, savetnik i lifecoach sa nacionalnim i evropskim sertifikatima (EAC, EMCC), edukator. Tri decenije bavi se psihoterapeutskim radom.Osnivač je novog psihoterapijskog pravca – O.L.I. Psihodinamske integrativne psihoterapije. Predsednik je O.L.I. Centra, Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije, Sekcije za psihoterapiju, savetovanje i koučing Društva psihologa Srbije, Biofidbek asocijacije Srbije.

Filip Stojković, diplomirani teolog, psihološki savetnik i psihoterapeut u superviziji Transakcione analize i OLI metoda. Autor i voditelj brojnih treninga, radionica, predavanja, edukativnih i edukativno-iskustvenih grupa iz oblasti psihologije i psihoterapije, na teme komunikacije, emocija, partnerskih odnosa, ličnog razvoja itd. Suosnivač Agape razvojnog centra u Beogradu, koji se bavi promocijom i radom u oblasti psihoterapije. Poseduje višegodišnje iskustvo rada u srednjoškolskim obrazovnim institucijama. Psihoterapijski, savetodavni i koučing rad sprovodi sa odraslima, adolescentima, parovima i grupama.

Ljubav je najinspirativnija tema kroz istoriju čovečanstva. Ništa manje važna nije i u savremenom svetu. Ali i pored inspirativnosti koju sa sobom nosi čini se da je to još uvek, u svakodnevici, ,,slaba tačka“ mnogih. Okrenite se oko sebe, pogledajte koliko ljudi, zadovoljnih i ispunjenih svojim partnerskim odnosima poznajete?

Kapacitet za vezivanje, ljubav, bliskost pripada svima, podjednako. Sa tim se rađamo. U prvim trenucima života već gradimo snažnu vezu bliskosti sa svojim roditeljima. Potreba i žellja da se vežemo u velikoj meri utiče i na kvalitet sveukupnog života. Ali, iako imamo kapacitet za sve to ne znači da ćemo se na taj način i ostvariti. Nije dovoljno da imamo potrebu ili predispoziciju, neophodno je da to i uradimo. Zato, kada govorimo o vezivanju i ljubavi, govorimo i o veštini. Kapacitet za ljubav nam je urođen, veština se uči.
Međutim, ovladavanje veštinama nije moguće ako se ne bazira na određenim sposobnostima. Ne možemo nekoga naučiti da kuva, ako nema sposobnost raspoznavanja ukusa, ili nekoga da pleše ako nema sposobnost koordinacije pokreta. Pre ovladavanja veštinom, potrebno je da se razviju sposobnosti koje čine to ovladavanje mogućim.

Pitanja koja se postavljaju jesu šta su sve preduslovi za zrelu ljubav, koji su sastojci roditeljske, prijateljske, partnerske i ljubavi prema sebi? Šta nam pomaže, a šta odmaže u razvoju sposobnosti za ljubav?

Iz ugla OLI integrativne psihodinamske psihoterapije bavićemo se uslovima za uspešan i srećan život u domenu roditeljske, prijateljske, partneske ljubavi i ljubavi prema sebi.

Na pitanje ,,Da li voleti i biti voljen?“ imamo odgovor. Na pitanje ,,Kako da volimo i da budemo voljeni?“ odgovor ćemo dati na tribini.

Komentari