Tribina: SLOBODA JE STIGLA U ČIZMAMA

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”
Učestvuju: Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti, urednik i umetnik iz Beograda; Vuk Marković, prevodilac, istoričar stripa i urednik, IK “Komiko”, Novi Sad. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac.
Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije

 • Tribina je posvećena uspomeni na Milorada Dobrića (1924—1991) povodom 70 godina od izlaska “Tri ugursuza” i novog reprinta u izdanju novosadskog “Komika”. •

Poneseni oslobođenjem od fašizma u maju 1945, preostali autori stripa i izdavači u Srbiji odmah su spremali nove poduhvate. Ali je sloboda stigla u čizmama, pod kapom-titovkom — i podrazumevala je ideološku revoluciju. U decembru 1945. Okružni sud Beograda zabranjuje izlaženja edicije „Tri ugursuza za vreme okupacije“ mladog debitanta Milorada Dobrića sa saradnicima, kao i stripovanih romana „Poštareva kći“ Aleksandra Puškina i „Vaskrsenje“ Lava Tolstoja. Obrazloženje: „strip knjige štetno deluju na našu omladinu“. Ugledni književnik i komunistički ideolog Jovan Popović na Božić 1946. u listu Centralnog komiteta KPJ “Borba” objavljuje tekst koji je objasnio zašto onakvog predratnog stripa u Novoj Jugoslaviji nadalje više neće biti. Usledile su godine zabrana, da bi tek posledice Titovog raskida sa Sovjetskim Savezom 1948. i tajnog pristupanja Jugoslavije NATO paktu 1952. dale priliku da se ideološke prepreke skinu i da strip bude obnovljen. Ali ovog puta od strane jedne nove generacije — većinom omladinaca.

O ciklusu:
Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

https://www.domomladine.org/
http://www.usus.org.rs/

Komentari