Tribina: Sezar Antonio Molina, španski pisac i putnik u Beogradu

Govore: Gojko Božović, Biljana Isailović i Sezar Antonio Molina
Organizacija: Izdavačka kuća Arhipelag, Beogradski festival evropske književnosti i Dom omladine Beograda

Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti!

Veliki španski pisac i putnik Sezar Antonio Molina boravi 13. jula u Beogradu, o kome je napisao neke od najlepših stranica u novije vreme. Neposredan povod za ovo gostovanje Sezara Antonija Moline jesu dve njegove knjige  objavljene u izdanju Arhipelaga: Fuga o ljubavi i Gradovi u kojima umine bol.

 

Fuga o ljubavi je roman velikog maga priče i velikog erudite.
 
Fuga o ljubavi je pravi kosmopolitski roman koji čitaoca vodi od jednog do drugog grada, od jedne do druge zemlje, od jedne do druge ljubavi.
Barselona i Madrid, Bolivija i Buenos Ajres, Krf i Firenca, Peruđa i Rim, Pariz i Sen Lizije, Budimpešta i Amsterdam – samo su neka od mesta na kojima se odigravaju sudbinski životni, politički ili ljubavni događaji u životu piščevih junaka.
U Molininom romanu život junaka odvija se između ljubavi i politike, zanosa i strepnje, putovanja po gradovima i potrage po sećanjima.
 
Fuga o ljubavi je remek-delo o ljubavi u modernim vremenima.

Gradovi u kojima umine bol su fikcijski memoari velikog španskog pisca u kojima se prepliću činjenice i fikcija, viđeno i imaginirano, dokument i priča. Nesvakidašnja intelektualna avantura pisca koji hrli u susret obližnjim i dalekim, poznatim i sasvim nepoznatim gradovima i kulturama, jezicima i sudbinama.
Pozilipo i Napulj, Ulica San Nikolo u Trstu, Potsdamer Štrase u Berlinu, kafe Stray dog u Sankt Petersburgu, Šela i Rabat), Drina i Višegrad, Beograd sa košavom, Palata Trinidad u Madridu, Groblje na Monmartru u Parizu, Kule Tišine u Bombaju, mrtvi gradovi u Siriji, samo su neki od gradova koji su privukli pažnju ovog putnika otvorenih očiju.
 
Knjiga Gradovi u kojima umine bol posebno je pripremljena za srpske čitaoce i, kao takva, ono je jedinstvena u svetu, jer u ovom obliku nije objavljena ni na španskom jeziku.
 

Sezar Antonio Molina (La Korunja, 1952), jedan je od vodećih savremenih španskih pisaca. Priznati pesnik, odličan kritičar i esejista, prozni pisac i putopisac, objavio je preko trideset knjiga.
Bio je direktor Centra lepih umetnosti u Madridu i direktor Instituta Servantes, ministar kulture Španije, poslanik u španskom parlamentu, urednik u dnevnim novinama i profesor univerziteta.
Dobitnik je najviših odlikovanja i medalja Italije, Francuske, Čilea i Španije.
Sezar Antonio Molina živi u Madridu.

Komentari