Tribina: SAJBER TRADICIJA

Tribina Udruženja Ateisti Srbije

Sa popularizacijom društvenih mreža blogova, internet portala i interneta uopšte, sve češće možemo videti statuse i objave pune govora mržnje, članke pune mizoginije i komentare pune nacionalne netrpeljivosti. Uglavnom skriveni iza anonimnosti nadimaka, autori su, čini se, još suroviji i netolerantniji nego što bi bili da se potpisuju punim imenom  i prezimenom.

S druge strane, uredno su potpisani novinari i urednici portala, kao i online izdanja časopisa i novina, koji kao da se utrkuju u tome ko će dati jači vetar u leđa mržnji i netrpeljivosti. Podilaženje najprizemnijim porivima jednog društva, radi većeg broja “klikova, lajkova i šerovanja”, za njih je sasvim legitimna stvar.

Ironično, autori ovakvih tekstova, nemaju nikakav problem da prihvate nove tehnologije, dok prihvatanje civilizacijskih tekovina i novih kodeksa ponašanja za njih predstavlja nepremostiv napor.Što se njih tiče, nije nimalo licemerno koristiti proizvode nauke da bi se borili protiv te “masonske zavere”. Ne vide problem u pisanju pretećih poruka homoseksualcima, dok koriste mašinu koja velikim delom proizvod rada Alana Tjuringa. Sasvim im je normalno da prete smrću ateistima na socijalnoj mreži Marka Cukerberga.

Kako se boriti protiv ovakvih stvari? Gde prestaje sloboda govora, a gde počinje ugrožavanje tuđih sloboda? Da li je napredak društva uzajamno isključiv sa apsolutnim tradicionalizmom? Na ova i slična pitanja pokušaćemo da odgovorimo na tribini “Ateista Srbije”, 28. maja u Domu omladine Beograda.

Komentari