Tribina: Psihoterapijski susret

Ciklus tribina: PSIHOTERAPIJSKE PRIČE

Gost: dr Dušan Potkonjak, doktor medicine, specijalista neuropsihijatar, psihodramski psihoterapeut

Moderator: Uroš Pavlović, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom, osnivač Asocijacije edukativnih praksi

 

Kako bi se bilo šta promenilo u nama, potreban je kontakt. Kontakt sa našim potrebama, kontakt sa okolinom i sa svime što ona može da nam ponudi. Specifična stvar jeste kontakt sa drugom osobom, pogotovo susret sa psihoterapeutom, u taj susret donosimo celog sebe sa svim svojim manama, vrlinama, uverenjima. Donosimo sve to kod drugog ljudskog bića sa nadom i namerom da nam to drugo ljudsko biće razreši naše zastoje i unapredi nas kako bi u budućim susretima, sa drugima, sa svojim bližnjima, pa i sa samim sobom, bili bolji i efikasniji.

Za početak. Imamo dilemu kuda otići? Da li je naš problem za odlazak kod psihijatra ili psihoterapeuta? Te dve profesije nisu u potpunoj suprotnosti, već se i one negde susreću. Dakle, govorićemo o njihovom susretu, saradnji i potencijalima koje mogu da pomognu pojedincu.

Na tribini “Psihoterapijski susret” govorićemo i o mogućnostima i blagodetima grupne psihoterapije; njenoj efikasnosti i njenim manama.

 

dr Dušan Potkonjak je doktor medicine. Radio je u psihijatrijskoj univerzitetskoj klinici u Beogradu od 1978. do 1994. Specijalista neuropsihijatar od 1983. Dr Potkonjak je 1988. počeo da vodi prvu redovnu iskustveno-edukativnu psihodramsku grupu u tadašnjoj Jugoslaviji. Diplomirao je psihodramu 1991. u Velikoj Britaniji pri BPA. Od 1994. do 2015. radio je kao psihijatar i psihodramski psihoterapeut u Londonu.
Glavni trener i senior trener Srpske Psihodramske Asocijacije – Moreno od njenog osnivanja 2003, trener Britanske psihodramske asocijacije BPA od 1994. Edukovao se i u oblasti playback teatra i član je profesionalne kompanije “Playback South Theatre London“. Jedan je od osnivača Playback – Beograd. Poslednjih 15 godina razvija mogućnost kompatibilne integracije Psihodrame-Moreno, Grupne Analize – Foulkes, i Interpersonalne Grupne psihoterapije –Yalom, sa posebnim naglaskom na interpersonalno učenje, autentični susret terapeuta i klijenata i na pozitivnu transparentost terapeuta u grupi, kao i na mogućnost praćenja grupnog procesa sada i ovde na psihodramskoj sceni.

Komentari