Tribina: POSTMODERNI DŽEZ

Ciklus tribina ISTORIJA DŽEZA
Govori: Mićun Ristić, muzički teoretičar

 
Počev od Дјuka Elingtona, mnogi džezeri su odbijali bilo kakvu kategorizaciju svog rada. Muzika se otima iz definicija; neke, npr. „avangardna klasika“, zvuče pomalo apsurdno. Očigledno preširok i neodređen, termin „post-moderni džez“ ipak ukazuje na nešto – na činjenicu da još od sredine osamdesetih u džezu nema nekog dominantnog pravca, već vrlo različite struje teku svaka svojim putem, i ponekad se ukrštaju.

Zato će se priča i video prilozi kretati oko određenijih potpravaca kakvi su pank džez (Lounge Lizards), future jazz (N. P. Movaer), m base (Steve Coleman)… U minijaturi će biti predstavljen onaj deo opusa John Zorna koji pripada džezu. U posledenjem predavanju iz ciklusa govoriće se o nekoliko velikana koji su izostavljeni u prethodnim (Bill Evans, Keith Jarrett), i o nekoliko novih kojima, možda, pripada budućnost.

 

O ciklusu tribina ISTORIJA DŽEZA:
Dom omladine Beograda pokrenuo je ekskluzivnu seriju predavanja “Istorija džeza”, kao uvod u programe Beogradskog džez festivala!

Istorija džeza, kao najstarije forme popularne muzike, bogata je i raznovrsna kao i istorija 20. i 21. veka u kojima se razvijao, granao i dosezao nove granice. U ovom ciklusu predavanja, Mićun Ristić, muzički teoretičar, hronološki nas vodi na put kroz epohu koju su obeležili ritmovi i melodije džeza, upoznajući nas, uz raznovrsne audio ilustracije, sa svim glavnim akterima i stilovima džez muzike. Sjajna prilika da se osvrnemo na prošlost, sadašnjost i moguću budućnost ove popularne muzike!

Pripremite se za 31. Beogradski džez festival, koji će biti održan od 28. oktobra do 1. novembra 2015. godine u Domu omladine Beograda, kao i za sve ostale Beogradske džez festival koji dolaze. Saznajte sve o tome odakle džez potiče, koji žanrovi džeza postoje, na koji način se sviraju i šta sve to znači!
 
Razumite umetnost džeza i nađite svoj odgovor na ključno pitanje: zašto ljudi sviraju džez već duže od jednog veka!

Komentari