Tribina: “Posle 4. aprila: Iz protesta u pokret”

Tribina u organizaciji Omladina uzvraća udarac. Prvi javni sastanak i diskusija inicijative za pokret 4. april.

Revolucija je ponovo na dnevnom redu. Od Bliskog Istoka, preko Evrope, pa sve do SAD, omladina i radnici danas zajedno ustaju, bore se za svoja prava i ruše vlade koje ih pljačkaju. Svi režimi su u strahu.

Nakon pada Mubaraka u Egiptu i ostavke tranzicionog premijera Tunisa, pred kraj marta je, nakon serije protesta, oborena i portugalska vlada. Omladina i radništvo na ulicama stvaraju novu društvenu klimu. Borba do juče nemoguće stvari danas čini nužnim.

“Fejsbuk protesti” su doprli čak do Zagreba, gde narod hoće da smeni vladu, ali jasno poručuje da ne želi ni postojeću opoziciju na vlasti, sa parolom: Vlado odlazi, narod dolazi! Slična inicijativa pojavila se i u Srbiji – omladina je putem interneta pokrenula inicijativu koja poziva sve nezadovoljne ljude da se 4. aprila u 17 časova, na Dan studenata, okupe na Trgu republike na protestu protiv nezaposlenosti.

Jedan protest neće promeniti lice političke scene u Srbiji, niti je izgledno da će preko noći srušiti vlast “tajkuna i njihovih političara”. Pravi uspeh ovog protesta može biti nastanak novog, borbenog pokreta otpora kapitalizmu i krizi. Svi mi koji 4. aprila izađemo na ulice učestvujemo u njegovoj izgradnjii. Kako da pređemo put od protesta do pokreta?

Komentari