Tribina: POD OKRILJEM NEMAČKOG ORLA

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”
Gost: Kosta Nikolić, istoričar, autor knjige “Nemački ratni plakat u Srbiji 1941-1944”. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac

Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije.

Tokom Drugog svetskog rata, u okupiranom Beogradu, neki ruski i srpski stripari radili su antikomunističku, antidemokratsku i antisemitsku propagandu. Delovali su u okviru „Propagandnog odeljenja Jugoistok“ nemačkog Vojnog zapovednika u Srbiji, ali i u odeljenjima Nedićeve vlade ili za listove kao što su „Novo vreme“, „Dom i svet“, „Obnova“ „Srpsko selo“, „Kolo“, „Bodljikavo prase“, „Mali zabavnik“ itd. Neki umetnici su to radili iz egzistencijalnih razloga, neki da sačuvaju živu glavu, neki iz ideoloških uverenja, a neki kao ilegalci. Svakom je to promenilo život, a u nekim slučajevima i zapečatilo sudbinu.

O ciklusu:
Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

Komentari