Tribina: OD MELANHOLIJE DO POBUNE 2

Pozivamo vas na tribinu povodom objavljivanja publikacije : OD MELANHOLIJE DO POBUNE: EMOCIONALNO MAPIRANJE LEVICE I FEMINIZMA, autorki Lidije Vasiljević i Ane Blaževe, koja je proizašla iz dugogodišnjeg rada i istraživanja u poljima mentalnog zdravlja, feminizma i političkog aktivizma. Publikacija je dostupna na OVOM LINKU.

Povodom objavljivanja ove publikacije nastavljamo razgovor o politikama mentalnog zdravlja i psihoterapijskoj teoriji i praksi, te kako one izgledaju kada ih definišu i sprovode feministkinje, levičarke, LGBTIQ osobe.

Podsećamo da je još 2001. godine Svetska zdravstvena organizacija upozorila da će svaka četvrta osoba na planeti iskusiti neku vrstu problema povezanih sa mentalnim zdravljem. U izveštaju iz 2018. godine Institute for Health Metrics and Evaluation iznosi da je taj broj 2016. godine dosegao 1.1 bilion (oko 15% od ukupne populacije). Pored klimatskih promena, zdravlje, a posebno mentalno zdravlje, predstavlja jedan od urgentnih problema kojima se vlade, međunarodne organizacije i druge relevantne institucije i pojedinci moraju baviti.

Organizacije i pojedinci koji se bave progresivnim (rodno senzitivnim i antidiskriminativnim) pristupom mentalnom zdravlju, ukazuju na to da je ključan faktor povećanja narušenog mentalnog zdravlja zanemarivanje socijalnih prava, različite vrste opresije, kao i otežan pristup resursima sa kojima se svakodnevno suočavamo. Antidiskriminativni pristupi predstavljaju različite strategije, mere i tehnike, čijom se primenom sprečavaju i ublažavaju diskriminativni procesi u okvirima mentalnog zdravlja. Ovakvi pristupi dele platformu uvažavanja i jednakog tretmana svih marginalizovanih grupa i pojedinaca na osnovu rase, klase, roda, seksualne orijentacije, nacionalne i religijske pripadnosti. Važan deo ovog pristupa podrazumevaju: rad na prepoznavanju društvene opresije, podrška psihoterapeutkinjama i psihoterapeutima kao i klijentkinjama i klijentima u njenoj dekonstrukciji, te reparacija odnosa.

Na tribini ćemo razgovarati i o tome kako se prishoterapeutkinje i psihoterapeuti koje uključuju pomenute pristupe u svom radu mogu povezivati i udružiti.

U razgovoru učestvuju:
Lidija Vasiljević – psihoterapeutkinja, edukatorka psihodrame i aktivistkinja. Doktorirala je na temi politika mentalnog zdravlja, a u praksi i istraživačkom radu fokusira se na rodnu inkluziju i antidiskriminativnost u pristupu.

Ana Blaževa –naučna saradnica u Institutu za društvene i humanističke nauke u Skoplju. Diplomirala psihologiju, magistrirala na studijama sociologije i roda, a doktorirala na studijama kulture. Sertificirana geštalt psihoterapeutkinja (2018), članica nekoliko socijalnih pokreta i aktivističkih organizacija u Makedoniji. Oblast njenog interesovanja je interdisciplinarni pristup emocijama i političkom.

Maja Stajčić Riza Aragon– feministkinja, aktivistkinja i psihodramska psihoterapeutkinja pod supervizijom

Dragana Vujnović – dugogodisnja aktiviskinja, feministkinja, Sos konsultantkinja pri Autonomnom ženskom centru za zene žrtve nasilja i voditeljica grupa samopomoći.

Ksenija Joksimović – sertifikovana psihodramska savetnica u edukaciji za grupnu psihodramsku psihoterapeutkinju, magistarka andragogije, sa specijalizacijom u oblasti obrazovanja odraslih za društvene promene, queer aktivistkinja i feministkinja. Oblast interesovanja: LGBTIQ, posebno trans, afirmativno savetovanje i psihoterapija.

Moderacija: Ksenija Forca, projektna menadžerka u fondaciji Rosa Luxemburg, queer feministkinja i aktivistkinja, trenutno na četvrtoj godini edukacije za psihodramsku psihoterapeutkinju.

Tribinu organizuje Kancelarija za jugoistočnu Evropu Rosa Luxemburg Stiftung (RLS SEE) u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Komentari