Tribina: O Hugoima i ljudima: 47/65 godina neformalne istorije

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”
Od 1953. godine, kada je prvi put dodeljena nagrada nazvana po Hugu Gernšbeku, jednom od „očeva“ savremene naučne fantastike i očajno lošem piscu, proglašenje pobednika je centralni događaj godišnje Svetske konvencije naučne fantastike (Worldcon).

Tokom decenija pravila su se menjala, uvedene su nove kategorije kontroverze su se nizale, nekoliko puta je bilo nerešeno ali dve stvari su ostale iste: Hugo je nauticajnija nagrada koju dodeljuju fanovi (doduše samo oni koji kupe kartu za Worldcon) i jedina nagrada koja ima opipljivog efekta na prodaju knjiga.

Podstaknuta nerešenim rezultatom glasanja za najbolji roman 2010, kada su nagradu dobili i Grad i grad Čajne Mijevila i Mehanička devojka Paola Baćigalupija, kanadska spisateljica Džo Volton je počela da piše blog o pobedničkim i nominovanim romanima, koji su prerasli u u knjigu „An Informal History of the Hugos: A Personal Look Back at the Hugo Awards, 1953-2000“. Bez pretenzija na objektivnost, Volton pokušava da smesti i dobitnike i nominovane u širi kontekst događanja u svetu naučnofantastične književnosti, i usput ustanovi u kojoj meri su pobednički romani danas relevantni.

O prošlim i ovogodišnjim dobitnicima, o skandalima, i o Džo Volton pričaju Bojan Butković i Ivana Damnjanović.

Komentari