Tribina o filmu “FLAŠAROŠI”

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: reditelj Nemanja Vojinović i producentkinja Marija Stojnić.
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Trideset i druga tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, ujedno i poslednja u 2023. godini, biće održana u petak, 22. decembra sa početkom u 19 časova. Tema je nagrađivani dokumentarni film „Flašaroši“, a ulaz je slobodan.

Vojinovićev film donosi priču o sakupljačima plastičnih flaša, poznatijim kao „flašaroši“. Nedaleko od Beograda, na nekadašnjem arheološkom nalazištu drevne Vinčanske civilizacije, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Dolazeća modernizacija donosi nove izazove za ovu živopisnu zajednicu i svakog njenog pojedinca. Flašaroši se bore za opstanak u postapokaliptičnom pejzažu ove deponije. Nemanja Vojinović (1989) diplomirao je 2012. godine filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan je od reditelja dugometražnog igranog diplomskog omnibusa „Gde je Nađa?“ (2013), kao i primećenih dokumentarnih filmova „Realnosti, odjebi“ (2011) i „Daljine“ (2017).

„Flašaroši“ su svetsku premijeru imali proteklog leta na 29. Sarajevskom filmskom festivalu, tom prilikom osvojivši „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film; dok je na 19. Slobodnoj zoni osvojio Nagradu za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkana“, uz obrazloženje da film pruža „portret sveta u nestajanju, kao i alarmantna slika društva na ivici ekološke katastrofe“. Ekipu „Flašaroša“, pred reditelja Nemanje Vojinovića i producentkinje Marije Stojnić, čine koproducentkinja Viva Videnović, montažer Dragan von Petrović, direktor fotografije Igor Marović, dizajner zvuka Boštjan Kačičnik, kompozitor Predrag Adamović. Film su podržali Filmski Centar Srbije i TV Slovenija.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Četvri ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2023. godine donosi osam tribina u čijem fokusu su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković već četvrt veka pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Autori su filmskog podkasta „Filmoholik“ i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Za Filmski centar Srbije objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi XX veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. O filmu i popularnoj kulturi pišu za nedeljnik „Vreme“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“. Bajić i Janković su pisali za „Popboks“, „NIN“, „Filaž“, „Presing“, „City Magazin“, „Huper“ i druge časopise/portale, a takođe su od 2016. do 2023. godine uređivali portal Filmskog centra Srbije. Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i traženi trileri „Smrt u ružičastom“ (2012) i „Umri, ljubavi!“ (2023). Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

 

Komentari