Tribina: Nešto novo na tržištu kompjuterskih virusa – Renzomver

Organizacija: Društva informatičara Srbije
Učestvuju: Vladimir Urošević, MUP Srbije;  Branko Stamenković, republički javni tužilac, i dr Igor Franc, Univerzitet Singidunum

Renzomver (eng. Ransomware) je štetan softver koji se širi po računarskim mrežama sa ciljem da zarazi sve računare na koje naiđe. Ovaj softver iz kategorije malicioznih vrlo često menja svoj kod, pa ga teško otkrivaju i antivirus softveri.

Reč ransom znači otkup, pa tako i autori ovog softvera zahtevaju otkup od vlasnika računara čiji je sadržaj zaražen. Tek plaćanjem otkupa, vlasnici koda pokreću proceduru čišćenja, a vrlo često se plaćanje vrši bitkoinima.

Najnoviji virus iz ove klase koji je pokosio mnoge računare širom sveta, je WannaCry. Iako su autori ovog virusa očekivali brzo bogaćenje od para koje bi im kompanije uplaćivale kako bi napadači očistili njihove računare, do toga nije došlo. Mnogi su uplatili novce, ali do masovnog bogaćenja nije došlo, između ostalog i zbog razloga da se u ceo posao umešao i Europol, a naročito proizvođači antivirus softvera, koji je obezbedio rešenja za zaštitu.

Komentari