Tribina: Nekromanseri i mačevaoci u svemiru: “Gideon the Ninth” Tamsyn Muir Трибина: Некромансери и мачеваоци у свемиру: “Gideon the Ninth" Tamsyn Muir

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” / ONLINE TRIBINA

U probnoj epizodi potencijalnog web serijala “40+yo ya book club” društvance ocvalih čitalaca se okuplja da komentariše YA (young adult) hit serijal “Locked Tomb” autorke Tamsyn Muir. U pitanju je mlađa autorka, poprilično zapažena i uspešna već sa svojih nekoliko prvih priča koje su mahom uvrštavane u antologije najboljih priča godine, bilo to SF, horor, fantasy ili LGBT+ književnost (ima sveee).

Ono što je konkretno poteralo krv da kola zakrečenim venama je roman “Gideon the Ninth“, dramatično blurbovan kao “lezbo nekromanserke u svemiru”. To svakako nije netačno ali je i malo obmanjujuće/provokativno i daleko od najbitnijeg. “Gideon” jeste YA roman koji se oslanja na trope škole magije i glavne junakinje jesu to što blurb kaže, ali takođe je fenomenalno štivo koje povezuje na izgled nespojivo, što žanrovski (spejs operu, teen melodramu, junački ep), što tematski (Ilijadu, pop kulturu devedesetih, tinejdžerski goth angst, te stotine internet mema i trulih fora) na neočekivane i efektivne načine.

Nastavak, “Harrow the Ninth”, izbija tlo pod nogama promenom naratora i tempa i drastično drugačijim prikazom poznatih likova i situacija, prelazak sa lakog tona i humora “Gideona” izaziva vrtoglavicu i mučninu a kompleksnost sveta se otkriva u grandioznom sukobu od koga naravno zavisi celo morbidno i bizarno nekro carstvo.

Autorki čestitke, sramite se, prelepo ali i ružno što još nemamo treći deo.
Fangirluju preko Zoom-a koji se streamuje na YouTube: Ivana Nešić, Tijana Tropin, Jelena Jokanović, Žarko Milićević.

Komentari