Tribina: Moje telo, ja i naši problemi

Ciklus tribina: Psihoterapijske priče

Poznati sportisti pokazuju nam da su pored fizičkih potrebne i mentalne pripreme, međutim da li mentalne pripreme kao i fizičke podrazumevaju zdravu podlogu i spremnost? Da li svakodnevni život nije dovoljno bitan da bismo se za njega mentalno spremili kao za najvažniju utakmicu?

U utakmici koju zovemo život telo igra veliku ulogu. Možda naši pojedinačni ciljevi nisu svakodnevno osvajanje sportskih medalja, ali i promena loših navika ponekad se čini kao dovoljno izazovan zadatak. Telo je tu i da nam ukaže da se stvari ponekad ne odvijaju onako kako smo zamislili, da su nam ciljevi i želje zapostavljeni. Da li je dovoljno da svom telu priuštimo malo sna, zdrave dijete i vežbanja ili je ipak potrebno nešto više? Kada „osetimo leptiriće u stomaku“ jasno nam je šta nam telo govori, ali da li ga slušamo i kada nema nešto lepo da nam kaže? Da li možemo preterano da slušamo svoje telo ili to uvek dovodi do hipohondrije koja nam donosi samo dodatne brige? O svemu ovome govorimo na tribini posvećenoj telu u psihoterapijskom procesu.

Govornica:
Slađana Đorđević završila je master studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za psihologiju 2007, a edukaciju iz telesne psihoterapije 2010 godine. Nosilac je Nacionalnog i Evropskog sertifikata za psihoterapiju. Od 2013. do 2016. godine bila je predsednica Srpskog udruženja telesnih psihoterapeuta, a od 2016. do 2020. generalna sekretarka i potpredsednica Evropske Asocijacije za Telesnu Psihoterapiju.
Održala je brojne prezentacije na nacionalnim i internacionalnim stručnim skupovima na teme iz oblasti telesne psihoterapije, ranog razvoja i rada sa traumama. Autor je brojih članaka u stručnim publikacijama i knjigama na srpskom i engleskom jeziku. U oktobru 2019. završila je Somatic trauma therapy trening u Kembridžu. Godine 2018. osniva Telesno-Psihoterapijski centar u okviru kojeg organizuje i sprovodi programe kontinuiranog stručnog usavršavanja za psihoterapeute Telo u psihoterapiji i Trauma- put oporavka.

Komentari