Tribina: MAESTRO ALEKSANDAR HECL

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”
Učestvuju: Radmilo Anđelković, Askanio Popović i Dragan Bosnić. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac
Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije

* Na tribini će preko video bima biti i ekskluzivno prikazani radovi iz umetnikove zaostavštine, kao deo predstojeće monografije.

Na zahtev brojnih umetnika i poštovalaca, ovo je poseban komemorativni skup posvećen samo velikanu evropske likovne umetnosti, Aleksandru Heclu – Šaci iz Zemuna (1926-1991), povodom devedeset godina od rođenja i četvrt veka od smrti.

Iz nemačko-srpske porodice, u detinjstvu najavljivan kao vunderkind – “Šaca bata – majstor od zanata” (1936), Hecl je život proveo u neočekivanim okolnostima. Odrastao je u ratu, u okupiranom Zemunu, oslobođenje je donelo pogibiju oca o kojoj je javnost dugo ćutala, a samom akademskom umetniku posleratna karijera protekla je plodno, ali bez službenog priznanja i definitivnog kritičkog vrednovanja za oko 300 ilustrovanih knjiga, dvadesetak važnijih stripova, veliki broj novinskih ilustracija i cikluse retko izlaganih slika na platnu.

Hecl je bio „nesumnjivo, najbolji i najplodniji posleratni ilustrator realističkog izraza“ kako je rekao Askanio Popović, u predgovoru za sada jedine monografije o umetniku “250 crteža Aleksandra Hecla” (1996), ali naša kultura i istorija umetnosti tek se moraju odužiti namerno i nepravedno skrajnutom Heclu, tom skromnom i marljivom majstoru.

O ciklusu:
Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

Komentari