Tribina: “Kratki filmovi za dugo pamćenje”

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: rediteljka Maja Novaković, scenaristkinja Nađa Petrović i reditelj Nikola Stojanović
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

 

Deseta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, a druga u 2021. godini, zakazana je za petak, 5. mart i biće, sa početkom od 20 časova, održana u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Tema jubilarnih „Gnevnih filmova“ biće kratki matar, a u čast predstojećeg duplog izdanja Martovskog festivala. Gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića na tribini pod nazivom „Kratki filmovi za dugo pamćenje“ su rediteljka Maja Novaković, scenaristkinja Nađa Petrović i reditelj Nikola Stojanović, mladi filmski stvaraoci čiji su kratki filmovi osvojili brojne nagrade u zemlji i svetu. Ulaz na tribinu je slobodan.

Kratki filmovi ne izlaze iz mode, iako su često u senci svoje dugometražne braće. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznati i pod nazivom Martovski festival, već gotovo sedam decenija neguje kratku formu – igranu, dokumentarnu, animiranu i ekperimentalnu. Da li je kratki film samo odskočna daska za dugometražne projekte ili može biti prava mera i autohtona umetnička forma? Gosti tribine „Kratki filmovi za dugo pamćenje“ su mladi autori koji su ostvarili sjajne rezultate sa svojim kratkim filmovima i koji se sa svojim najnovijim ostvarenjima nalaze u selekciji predstojećeg 67/68. Martovskog festivala. „A sad se spušta veče“ u režiji Maje Novaković je jedan od najuspešnijih srpskih kratkih filmova u ovom milenijumu. Nakon svetske premijere u takmičarskom programu prestižnog festivala Visions du Reel u Nionu, ovaj polusatni dokumentarni film je prikazan na preko 100 festivala širom sveta, gde je za sada osvojio 35 nagrada. Reditelj Nikola Stojanović i scenaristkinja Nađa Petrović sarađivali su na tri veoma uspešna kratka igrana  filma: „Mi smo videli leto“, „Šerbet“ i „Sve kako treba“ „Mi smo videli leto“ je na 66. Martovskom festivalu proglašen za najbolji kratki igrani film u nacionalnoj selekciji, dok je „Šerbet“ nagrađen na Filmskom festivalu u Lazarku (najbolji kratki film) i Sarajevskom filmskom festivalu („Srce Sarajeva“).

 

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Drugi ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2021. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme, Film New Europe i Optimist; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu, Espreso Kulturi… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana, od kojih su tri kriminalističkog žanra. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari