Tribina: Korupcija kao bolest ili biznis, predstavljanje onlajn časopisa ”Svitac”

Ciklus tribina Bioetičkog društva Srbije
Govore: dr Ivana Spasić, sociolog, profesor na Odeljenju  za sociologiju  Filozofskog Fakulteta na BU, dr Milan Kostić, forenzički psiholog i sudski veštak i Željko Lj. Krstić, sociolog, satiričar i urednik on-lajn časopisa Svitac, autor knjige Zatvorska podmornica.

Tribina će biti posvećena on-lajn časopisu SVITAC, koji izlazi od septembra 2013. godine, jednom mesečno. Časopis se bavi uglavnom sociološkim i psihološkim temama, izbegavajući  dnevnu politiku. List je koncipiran tako da se svaki broj posvećuje određenoj temi: Mobing i  autoritarnost; Stres; Seksualnost; Ljubomora; Vaspitanje; Religioznost. Pretposlednja tri  broja su posvećena kontinuiranim  temama: Titova Jugoslavija, Suton jugoslovenstva i Srbija devedesetih. Brojevi su povezani i nastali su pretežno navođenjem zanimljivih tekstova iz Vremena i NIN-a, naših uglednih mesečnika. Jedna od tema koja se sama po sebi nametnula, nakon ovog serijala jeste i korupcija. Oktobarski broj 14 i novembarski broj 15 SVITCA su posvećena temi korupcije.

U Uvodniku novembarskog broja Svitca se navodi:
„Zašto korupcija buja u svim  bivšim jugoslovenskim socijalističkim republikama, a sada samostalnim (kapitalističkim?) državama. Odgovor leži, jednim delom, u objašnjenju da je tranzicija kao prelazni period iz jednog društveno- ekonomskog uređenja u drugi, idealno tlo za klijanje korupcije. Ona nastaje tamo gde vlada anomično stanje (E. Dirkem) i mogućnost  zarade novca mimo plate. Obično su korupciji skloni srednji državni službenici – rukovodioci, koji su odani poslu ali sa druge strane ne prezaju da sami sebe nagrade, kad god mogu. Oni državni aparat i dostupne resurse doživljavaju kao svoje vlasništvo. A saradnike kao privatne radnike. Tako se i ponašaju – kao da su  oni vlasnici  državnih  ustanova ”. (Željko Lj. Krstić)

Komentari