Tribina: KOKA KOLA SOCIJALIZAM

Ciklus: POP KULTURA
Govore: dr Aleksandar S. Janković i specijalna gošća dr Radina Vučetić, autorka knjige “Koka kola socijalizam” (Sl. glasnik), docentkinja Filozofskog fakulteta, Odeljenje za istoriju
U ciklusu “POP KULTURA” na kraju uspešne godine odlučili smo da razgovaramo sa autorkom možda najveće popkulturne studije koja je objavljena u ovoj godini, dr Radinom Vučetić, autorkom knjige “Koka kola socijalizam” koja je već doživela više izdanja.

Ova knjiga je značajan prilog istorijskom i kulturološkom istraživanju naše bliske prošlosti.

Ovo je izuzetno savesno dokumentovan rad koji koristi bogatu arhivsku građu, kao i gotovo svu dostupnu literaturu koja se bavi fenomenom amerikanizacije i zvaničnim i nezvaničnim putevima kojima je ona ulazila u socijalističko društvo Jugoslavije, imajući tako odlučujuću ulogu u izgradnji njenog posebnog statusa, između Zapada i Istoka. Kultura se ne posmatra kao izolovan domen, već kao srž političkog.
Posebnost ove knjige proizlazi iz lakoće upotrebe složene i fundirane metodologije, što čini da se čita bez napora, s neprekidnim interesovanjem. Tome doprinosi i činjenica da je autorka, kako sama ističe u uvodu, doživela iživela kulturu o kojoj govori, što čini da njena analiza, zasnovana na objektivnim činjenicama, ne dozvoljava da one ostanu apstraktne, već im kroz proces interpretacije dodaje specifičnu boju i teksturu. (Prof. dr Jelena Đorđević)

Radina Vučetić, u ovoj knjizi je dala mnogobrojne odgovore na istraživački i metodološki složen kompleks pitanja, ukazujući na koji način je moguće istoriografsko sagledavanje teško razmrsivog spleta politike, društvene i kulturne istorije. Pokazala je da se o hladnom ratu i odnosima po mnogo čemu neravnopravnih partnera, kakvi su bili SAD i Jugoslavija može pisati sveže, zanimljivo i studiozno, krećući se kroz različite nivoe istorijske stvarnosti (…) Društvo smo, koje događaje iz prošlosti pamti selektivno. Prava je sreća što mlade istoričare zanima istorija Jugoslavije i tom problematikom se bave ozbiljno. Jer ništa ne potiče od nas i ne završava se nama. Radina Vučetić se bavi jugoslavijom šezdesetih, upoređujući naša iskustva sa iskustvima ostalih socijalističkih zemalja. Mislili smo, što je stereotip, da smo u svemu bili bolji, napredniji, više prozapadno orijentisani, naročito kada je popularna kultura u pitanju (muzika, pre svega džez, film, pozorište), što nije baš tačno… (Milan Ristović)

Komentari