Tribina: KO VLADA SVETOM? – POGLED U PUKOTINE AMERIČKOG IMPERIJALIZMA

Ciklus tribina: ANGAŽOVANA LEKTIRA

Noam Čomski: „Ko vlada svetom?“

Učestvuju: Petar Protić i Saša Perić, Samoobrazovni univerzitet “Svetozar Marković”
Organizacija: Knjižara Beopolis i Dom omladine Beograda

 

Razgovaraćemo o knjizi Noama Čomskog ‘’Ko vlada svetom?’’ koja provocira na razmišljanje o novim tokovima u globalnoj politici i na argumentovan način pokazuje zašto su Sjedinjene države sada već propala imperija.

Čomski dokumentuje vrlo precizno različite činjenice iz bliže i dalje istorije Sjedinjenih država i u svom prepoznatljivom stilu pokazuje licemernu stranu spoljne politike te zemlje. Pri tome se pokazuje da je osnovna vrednost i čak moralni imperativ te politike postala – laž.

Idući još dublje u problematiku, imajući u vidu da je već decenijama ovakva situacija pogodovala američkim vlastima u cilju širenja globalne hegemonije odnosno imperijalističkih uticaja, Čomski primećuje još zabrinjavajućih stvari. Prvo, da Amerika nikada nije bila nekakva dobronamerna sila kako je često vide apologete liberalizma. I drugo, da najmoćnija imerija u istoriji počinje polako da propada. Posebno se opisuju načini na koje se Amerika na terenu bori protiv terorista, kao i prateći zvanični govor koji te načine (oni se prema Čomskom ni malo ne razlikuju od terorističkih metoda) opravdava.

Ova knjiga je još jedna u nizu koja otvara priču o američkom imperijalizmu koji se snažno i danas oseća na prostoru Balkana. Može se dovesti u vezu sa drugom savremenom literaturom, ali i aktuelnim vestima na osnovu kojih zaključujemo: Tačno je da američka imperijalna moć slabi, ali to nije posledica nikakve humane revolucije već upravo zbog novih, sve snažnijih imperija koje preuzimaju štafetu.

Komentari