Tribina: Ko se seća dokolice još?

Predstavljamo treću tribinu u okviru ciklusa Jugoslavija danas: Zamišljena budućnost i (ne)ostvarena prošlost, koji tokom 2021. godine realizuju Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine Beograda, a na kojoj ćemo se baviti modernizacijskim iskorakom posle Drugog svetskog rata i promenana u kvalitetu svakodnevnog života koje su se desile u jugoslovenskom socijalističkom društvu. Sa Stevanom Aleksićem, vizuelnim umetnikom, scenografom, ilustratorom i profesorom na Fakultetu savremenih umetnosti, razgovoraće Ana Panić, istoričarka umetnosti i kustoskinja brojnih izložbi sa temama iz istorije i popularne kulture SFRJ.

Ilustracija Stevana Aleksića

Pričaćemo o tome zašto je Jugoslavija i danas za mnoge više od geografskog pojma i istorijske činjenice, ona je ideja (makar i utopijska), koncept, prostor mišljenja jednog novog i drugačijeg sveta a njeno nasleđe i dalje snažno utiče na živote ljudi sa ovog prostora. Za Stevana Aleksića, ponosnog što je rođen u SFR Jugoslaviji, ona je inspiracija. Ovaj umetnik ilustrovao je više od 60 plakata za kultne domaće filmove, kolekcionar je i sakupljač (u realnom ili virtuelnom svetu) artefakata iz socijalističke Jugoslavije i hroničar jednog vremena koga više nema i o kome svakodnevno piše u Stevanovoj beležnici koju prate hiljade i hiljade ljudi. Da li zbog nostalgije za dobrim starim vremenima ili zbog potrebe za stabilnošću i bezvremenošću oličene u sakupljanju i novom plasiranju predmeta iz socijalističke Jugoslavije?

Pričaćemo i o mlađim generacijama koje o epohi socijalizma ne uče dovoljno u školi i socijalističku prošlost percipiraju mnogo više posredstvom porodičnih priča i slike koju o recentnoj prošlosti stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža, ali i o idealizaciji života u socijalističkoj Jugoslaviji, mitologizacijama celog sistema, kao i potencijalima jugoslovenskog iskustva i podeljenosti društva.

 

 

Stevan Aleksić diplomirao je filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Više od decenije, bavi se pedagoškim radom. Vanredni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Pored scenografije bavi se izradom vizuelnih koncepata za filmove, ilustracijom filmskih plakata, crtanjem i kreativnim pisanjem. U Saradnji sa majstorom specijalnih efekata, filmske maske i šminke Miroslavom Lakobrijom, kao član udruženja “Mladi Kadrovi” kreira nezavisne filmove za festivale kratkog metra koji se održavaju u zemljama širom bivše Jugoslavije. Dobitinik je nekoliko nagrada za kratke forme. Dugi niz godina aktivan je član kreativnog tima Festivala Srpskog Filma Fantastike, kreator vizuelnog identiteta Festivala i nagrade „KOSKAR“ aka “OSKULL“. Radove je izlagao na samostalnim izložbama u galerijama Parobrod, ŠTAB, Polet i Muzeju Jugoslovenske Kinoteke.

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari