Tribina: Kako spasiti novinarstvo?

Kako spasiti novinarstvo u uslovima kada klasične masovne medije, od novina, preko filma, do radija i televizije, uveliko apsorbuje internet kao novi medij? Da li je i kakav žurnalizam uopšte moguć u novim medijskim uslovima? Odgovore na ova i slična pitanja koja muče domaću i svetsku javnost potražiće: dr Radivoje Petrović, novinar i profesor Fakulteta za sport i novinarstvo Univerziteta Union Nikola Tesla iz Beograda; dr Zoran Jevtović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i dr Slobodan Reljić, profesor na Učiteljskoj akademiji Univerziteta u Beogradu i bivši glavni urednik NIN-a, sa najdužim uredničkim stažom na čelu ovog nedeljnika u novijoj istoriji.

Povod za raspravu o jednom od osnovnih strateških problema savremenih medija je nedavno izašla studija „Novi žurnalizam“ Radivoja Petrovića, u izdanju beogradskog Jasena, sa podnaslom „Kako spasiti novinarstvo“, što je poslužilo i za naslov tribine.

Nasuprot onima koji smatraju da će novinarstvo nestati gašenjem poslednjeg masovnog medija – televizije, i njenog topljenja u globalnom sistemu kompjuterskih mreža, autor ove studije iznosi tezu da je i u već započetoj budućnosti, u informacionom društvu, žurnalizam moguć kao – novi žurnalizam. Tome u prilog idu prva desetogodišnja iskustva multimedijalne prakse u svetu, koja razbijaju novokomponovane komunikološke zablude: niti je internet glavni krivac za krizu u tradicionalnim medijima, niti će novine u dogledno vreme prestati da izlaze, budući da se na njih, pored ostalog, sadržajno oslanjaju u najvećoj meri svi ostali mediji.

Novi žurnalizam promišlja se kao kao pokušaj povratka izvornim vrednostima novinarstva, poduprtim inovacijama koje nameće digitalna revolucija i njoj imanentna medijska pravila. Koliko je održiva tvrdnja da „novinarstvo nije u krizi, već u procesima neizbežnog redefinisanjaˮ, uverićete se ako dođete u četvrtak 12.marta u 11 sati u Dom omladine na našu novinarsku tribinu.

VIDIMO SE!

Komentari