Tribina: “Istorija Matematičke Gimnazije”

Ciklus predavanja: 45 godina Matematičke Gimnazije
Govori:  prof.dr. Milan Raspopović

Retkost je na našim uzburkanim prostorima da se istorija jedne škole – Matematičke gimnazije, može pratiti kroz dugogodišnji rad jednog njenog predstavnika. Prof. dr Milan O. Raspopović  je skoro ceo radni vek (38 godina) uzidao u Matematičku gimnaziju, kojom se Srbija ponosi.

Bio je jedan od članova Matične komisije za izradu Projekta za osnivanje ove Škole. Projektom je rukovodio prof. dr Vojin Dajović, akademik. Posle dosta napora, 1966. godine počela je sa radom Matematička gimnazija i preživela do današnjih dana sve pokušaje da se uproseči ili smesti u Prokrustovu postelju raznih reformatora i ideologa. Na najisturenijem položaju odbrane Matematičke gimnazije bio je 31-godišnji direktor Milan Raspopović (1970.-2001).

Svojom neiscrpnom, vizionarskom energijom, neverovatnom upornošću u savladavanju ogromnih otpora i prepreka u radu ove elitne Škole i bezrezervnom ljubavlju i verom u mlade talente i vrhunske profesore kolektiva koji ih obučavaju, profesor Raspopović je presudno uticao da Srbija danas bude u svetu prepoznatljiva po Matemtičkoj gimnaziji, koliko i po svojim vrhunskim sportistima…
Uporedo sa radom u Matematičkoj gimnaziji profesor Raspopović je uložio veliku energiju i znanje u pisanje udžbenika. Po broju naslova, tiražu, broju izdanja i vremenu upotrebe udžbenika, on je jedinstven u istoriji udžbeničke literature.

Naučno-istraživački rad profesora Raspopović započinje u oblasti nuklearne fizike i fizike elementarnih čestica. Od 1970-tih Raspopović prelazi na izučavanje odnosa konkretnih nauka (fizike) i filozofije, metodologije nauke i metodike nastave. Osnovna njegova naučno-filozovska istraživanja se sintetizuju u naučnim monografijama:

1.    Ludvig Bolcman u fizici i filozofiji, Beograd, 1978.
2.    Društvo, nauka i tehnika, Beograd, 1987.
3.    Determinizam u nauci i filozofiji, Beograd, 1985.
4.    Fizika i dijalektika, Beograd, 1974.

Komentari