Tribina: Islamska umetnost i nauka – Iluminacija duha i uma

Ciklus tribina: ARAPI – ISTORIJA, CIVILIZACIJA, UTICAJI
Organizacija: Dom omladine Beograda i Arapski kulturni centar

Učestvuju: Dr Bentolhoda Hashemi Halilović, doktorand Filološkog fakulteta UB; Predstavnik Ambasade Republike Irak u Beogradu. Moderacija: Višnja Jovančević, Arapski kulturni centar

Od nastanka čovečanstva ljudi su svoja prva iskustva pretakali u umetnost, a kroz nauku pokušavali da odgonetnu svet u kome žive. Prve slike na zidovima pećine Altamire, antičke skulpture i predstave, srednjevekovne religijske freske, ikone, vitraži, inovativni izumi poput točka, kamere opskure, papira, dostignuća na polju matematike, fizike, alhemije, astronomije predstavljaju neodvojive delove mozaika svetske umetnosti i nauke. O arapsko-islamskom doprinosu svetskoj umetnosti i nauci govoriće učesnici tribine.

ARAPI – ISTORIJA, CIVILIZACIJA, UTICAJI
Kroz ovaj ciklus predstavićemo istoriju arapskih naroda i država, etnologiju i kulturu pre svega arapskog, ali i drugih naroda koji naseljavaju prostore arapskih zemalja, nauku, umetnost, filozofiju. Tema predavanja biće i različita dostignuća koja su plodovi rada predstavnika arapske civilizacije, zahvaljujući kojima se Evropa upoznala sa brojevima, antičkim nasleđem koje su Arapi sačuvali i prevodili, kao i druga velika otkrića koje su svetu podarili arapski učenjaci. Bavićemo se odnosom i interakcijom arapske i islamske sa drugim civilizacijama. Gosti predavači biće ličnosti iz različitih oblasti, iz naše zemlje i inostranstva. U program će biti uključeni i predstavnici arapskih diplomatskih predstavništava, kao i osoblje inostranih instituta i kulturnih centara u Beogradu.

Komentari