Tribina: INSPIRACIJA VELIKANA

Predstavljanje posebnog izdanja časopisa Gradac posvećenog Džeku Keruaku
Izdavači: Dom kulture Čačak i Umetničko društvo Gradac

Govore: Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar i Žikica Simić, psiholog, publicista, rok-kritičar. Moderator: Dragoljub Stojković.

Delo Džeka Keruaka moglo bi se smatrati značajnim čak i u slučaju da su se s njim upoznali samo oni koji su u njemu našli inspiraciju – Bob Dilan, Tom Vejts, Džim Morison…

Osporavan je najčešće tvrdnjama da je njegova književnost oda drogi i rokenrolu, dok su kritički umovi njegovog vremena propuštali da sagledaju značaj i autentičnost njegovog rada. Svoj najpoznatiji roman, Na putu, uspeo je da izda šest godina nakon što ga je napisao, i to tek pošto je ozbiljno cenzurisan. Najveći broj njegovih dela objavljen je posthumno.

 

Časopis Gradac Keruaku je posvetio posebno izdanje, što čitaocima ovog časopisa ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje jer je, prema rečima urednika Branka Kukića, Gradac oduvek računao na one bez predrasuda, i podržavao smelost da se imaginaciji, priviđenju i podsvesti pusti na volju…

 

Dvobroj časopisa “Gradac” (201-202) sadrži sedam Keruakovih tekstova, izbor iz njegove poezije i dva intervjua koja je Keruak dao poznatim američkim novinarima Tedu Beriganu i Vilijamu Bakliju. Objavljeni su i tekstovi o Keruaku koje potpisuju Henri Miler, Alen Ginzberg, Artur S. Nusbaum, Džojs Donson, Sterling Lord, Rene Galnd, Žikica Simić i drugi, a koji govore o Keruaku i njegovim savremenicima, piscima Ginzbergu, Bobu Dilanu, Džonu Barouzu i muzičaru Čarliju Parkeru.

 

Tribinom o Keruaku časopis Gradac i DOB nastavljaju saradnju, koja će u narednim mesecima posetiocima tribina u Domu omladine Bepgrada doneti još važnih i zanimljivih tema.

Komentari