Tribina: “Feministička pedagogija u učionici”

Ciklus tribina: Jugoslovenski feminizam

Učesnica: Ana Kolarić, Vanredna profesorka na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Moderatorka: Ivana Pantelić, Institut za savremenu istoriju/CEJUS

U izlaganju se govori o razlozima za uvođenje ženske i feminističke periodike u nastavu književnosti. U fokusu su tri međusobno blisko povezane oblasti – feministička književna kritika, feministička pedagogija i studije (ženske i feminističke) periodike. Kada je feministička književna kritika ušla u učionice, postavilo se pitanje da li ovaj interpretativni pristup, kao i novi sadržaj, to jest ženska književnost, zahtevaju drugačiji predavački pristup?

Odgovor na to pitanje bio je pozitivan, ali su se feminističke kritičarke i nastavnice razlikovale među sobom po tome kako su konceptualizovale svoju pedagogiju. Iz njihovih razlika proizašla su pitanja i problemi o kojima razmišljamo i danas, poput pitanja autoriteta ili otpora u feminističkoj učionici. Biće reči i o vezi između feminističke književne kritike i feminističke pedagogije, s jedne strane, i studija ženske i feminističke periodike, s druge.

Ženska i feministička periodika jeste prva “čitanka” feminističke literature. Ta periodika se može videti kao neformalna feministička učionica, to jest prostor u kom su žene sticale glas, afirmisale žensko autorstvo, te polemisale o važnim društvenim i političkim pitanjima. Kao primer će poslužiti časopis Ženski pokret (1920-1938).

 

Ana Kolarić (1980) predaje na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njene oblasti interesovanja obuhvataju angloamerički modernizam, teoriju književnosti, istoriju književne kritike, feminističku teoriju i kritiku, studije periodike, kao i feminističku pedagogiju. Objavila je dve monografije: Rod, modernost i emancipacija. Uredničke politike u časopisima Žena (1911–1914) i The Freewoman (1911–1912) (Beograd: Fabrika knjiga, 2017) i Periodika u feminističkoj učionici. Časopis Ženski pokret (1920–1938) i studije književnosti (Beograd: Fabrika knjiga, 2021).

Ivana Pantelić je istoričarka, zaposlena kao naučna saradnica u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i jedna je od osnivačica CEJUS-a. Samostalno je objavila monografije Partizanke kao građanke – društvena emancipacija partizanki u Srbiji 1945–1953 i Uspon i pad prve drugarice Jugoslavije, Jovanka Broz i srpska javnst 1952-2013. Kao koautorka sa Danilom Šarencem objavila je monografiju Dve polovine sećanja: partizanski dnevnici kao izvor za istoriju Drugog svetskog rata.

Komentari