Tribina: “CRASH COURSE I: Muzička scena u Srbiji” Трибина: "CRASH COURSE I: Музичка сцена у Србији"

Institucije i prostori kao inicijatori podrške za rad umetnika – kulturna politika i muzička scena
Ciklus tribina: UMETNIČKE SCENE
Organizacija: Dom omladine Beograda i UNESKO katedra za kulturnu politiku i menadžment, master studijskog programa Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta Lion 2, Francuska

 

Učestvuju: Ivan Lončarević, novinar i osnivač “Pop depresije”; Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda; Asja Radonjić, urednica programa Beogradske filharmonije i Tamara Popović, kantautorka.

Uređuje i moderira: Milena Janković, alumnistiknja UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i saradnica u Fondaciji “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

 

U okviru prve tribine ciklusa “Umetničke scene” bavićemo se kulturnom politikom i muzičkom scenom. Muziku danas, kao i uspeh umetnika, menadžera i radnika u ovoj industriji oblikuju i konkretne mere podrške nacionalnog i međunarodnog karaktera, ali i uređivačke politike gradskih, nacionalnih i neformalnih prostora. Da li i na koji način hrabre nove inicijative “odozdo na gore” utiču na kulturnu politiku i podršku muzičke scene ili ostaju nevidiljive i rezervisane za usku publiku? Kako se institucije kulture koje deluju u oblasti muzičkog stvaralaštva prilagođavaju novim potrebama scene i tržišta?

 

 

Ciklus tribina “Umetničke scene” je ogranizovan u saradnji Doma omladine Beograda i UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment, master studijskog programa Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerzitet Lion 2, Francuska. Pokrenut je sa idejom da se mladim ljudima omogući bolje upoznavanje sa načinom funkcionisanja kulturnog sistema i četiri savremene umetnosti u Srbiji: filmska, muzička, scena izvođačkih i vizuelnih umetnosti. Tribine se dotiču pitanja stvaralaštva, poput aktuelnih umetničkih praksi i trendova, ali i teme učešća mladih, od pitanja potrebe do produkcije i kulturne ponude. Cilj ciklusa je da se kritički analizira način funkcionisanja različitih umetičkih scena, i to sa stanovišta kulturne i identitetske politike, ekonomije, kritičke teorije i estetike, tako da publika tribina bolje razume ekonomske, kulturne i političke uslove i efekte proizvodnje umetnosti, kao i da otkrije i diskutuje načine na koje može da se uključi u osmišljavanje novih programa i donošenje odluka. Nakon završetka ciklusa od osam tribina, planirano je i objavljivanje štampane publikacije, sa stručnim tekstovima, osvrtom na razgovore i najvažnijim zaključcima koji su proizašli iz izlaganja i diskusija tokom ciklusa.

Komentari