Tribina: AHTUNG, BEJBI! – SRPSKI STRIP I NEMAČKI KAPITAL U 21. VEKU

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”

Učestvuju: Zoran Stanojević, urednik Radio televizije Srbije i potpredsednik Udruženja novinara Srbije, i Nemanja Baćković, novinar „Politikinog Zabavnika“.Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac
Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije

Nakon ratnih i revolucionarnih 1990-ih koje su uništile tradicionalno stripsko izdavaštvo u Srbiji i Jugoslaviji, 21. vek je doneo drugi fenomen: masovni ulazak stranog kapitala na balkansko tržište novina, najvećim delom sa nemačkog govornog područja. To je potpuno promenilo distribuciju, tržište, navike čitalaca, kulturu javnog informisanja, profil i vrstu štampe u Srbiji, ali je imalo i ogromne posledice po domaće stvaranje i izdavanje stripa. Ovo je prva tribina na ovu temu.

O ciklusu: Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

www.usus.org.rs

 

 

Komentari