Tribina: “1968. – 55 GODINA POSLE: Kakva se budućnost sprema”

Učestvuju: Dr Sanja Radović, istoričarka, saradnica u međunarodnom istraživanju o šezdesetosmoj kod nas i u svetu; Luka Babić, srednjoškolac, neformalni pokret I mi se pitamoJovan Sibinović, frontmen grupe Šajzerbiterlemon; Emilija Milenković, studentkinja Fakulteta političkih nauka,  članica Saveta za mlade.

Moderatori: Dragomir Zupanc, reditelj, učesnik i svedok junskih demonstacija ’68. i Jelena Petković, novinarka.

 

 

Tribina “1968. – 55 godina posle: Kakva se budućnost sprema”, podsećanje je na studentske proteste u junu ’68. ali sa istorijskom distancom od pola veka.

Pobuna je počela u Studentskom gradu, nastavljena je sukobom sa milicijom kod  nadvožnjaku na Novom Beogradu, produžena je štrajkom po fakultetima…

Završena posle Titove legendarne rečenice „Studenti su u pravu“  i pomiriteljskim Kozaračkim kolom.

Kakav je eho demonstracija, jesu li izneverene nade mladih revolucionara koji su tražili reforme društva, socijalnu pravdu i jednakost?

Koji su ideali današnje mladeži, srednjoškolaca, studenta, zaposlenih? Šta su snovi i nadanja današnje generacija? Da li je i danas aktuelno pitanje Spremaju li studenti još nešto osim ispita  – iz uvodnika u „Studentu“ koji je potpisao kultni glavni i odgovorni urednik lista Đorđije Vuković tog juna 1968…

 

Komentari