Razgovor o eseju “Anatomija orijentalnog kapitalizma” Dušana Tešića Lužanskog

Ciklus tribina: PROMOCIJE
Esej “Anatomija  orijentalnog kapitalizma” je deo knjige “Molitva nove epohe”

Učestvuju: Vladeta Jerotić i Dušan Tešić Lužanski

Esej  „Anatomija  orijentalnog kapitalizma“ bavi se tranzicijom naroda Istočne i Jugoistočne Evrope koji su, pre proglašavanja Evropske monetarne unije – EMU, februara meseca 1992. godine, pripadali Sovjetskoj imperiji i avnojevskoj Jugoslaviji.

Odvajanje ovih naroda od matičnih država pod uticajem Mastrihtskog ugovora kojim je stvorena EMU,  proces je u kojem su se svi ovi narodi našli na putu što bi trebalo da ih uvede u kapitalizam. Na ovome putu koji traje tri decenije, ovi narodi, objašnjava se u eseju „Anatomija  orijentalnog kapitalizma“  još nisu stigli do Evrope. Ali, dospeli su do stanja neprolaznog siromaštva.

Pod nadzorom Evropske monetarne unije ovi narodi su zapali u poredak u kojem su im do kraja razorena sredstva rada. Industrijski radnici ovih zemalja svoje su industrijske hale zamenili kartonskim kutijama iza kojih, na trotoarima gradskih ulica, sede ostvarujući svoj radni učinak.

 

Knjiga „Molitva nove epohe“, peta je knjiga Dušana Tešića Lužanskog, nekadašnjeg novinara, spoljno-političkog komentatora lista Politika, u kojoj je izvrešna detaljna analiza raspada epohe svetskog kapitalizma, i u kojoj je sadržan esej pod naslovom „Anatomija orijentalnog kapitalizma“.

Komentari