Promocija studije “Postajanje roditeljem u Srbiji. Sociološko istraživanje tranzicije u roditeljstvo”

Autori: Tim Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu – Smiljka Tomanović, Dragan Stanojević i Milana Ljubičić

Učestvuju:  predstavnici vladinih institucija: Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu; stručnjaci: sociolozi, demografi, psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici i predstavnici organizacija civilnog sektora koje se bave podrškom roditeljima.

 

Tim Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu – Smiljka Tomanović, Dragan Stanojević i Milana Ljubičić, objavio je studiju pod naslovom “Postajanje roditeljem u Srbiji. Sociološko istraživanje tranzicije u roditeljstvo”.

Studija je zasnovana na kombinovanoj analizi rezultata anketnog istraživanja sa 435 mladih roditelja iz nacionalno reprezentativnog uzorka i 24 intervjua sprovedenih sa mladim majkama i očevima, kao i 50 intervjua sa mladima koji nisu roditelji – iz različitih delova Srbije.

Rezultati istraživanja su povod za organizovanje okruglog stručnog stola na kome će učesnici kroz diskusiju tražiti odgovore na neka od značajnih pitanja koja studija otvara:

     Na koji način i uzimajući u obzir koje činioce mladi donose odluku o roditeljstvu?

    Zašto se rano roditeljstvo u javnom diskursu svodi na rađanje?

    Kojim resursima raspolažu i koje strategije razvijaju mladi roditelji u procesu tranzicije u roditeljstvo?

    Kako opažaju i koliko koriste institucionalnu podršku? Kakav je značaj odnosa između mladih roditelja, a kakav  podrške njihovih roditelja?

    Kakvi su doživljaji ranog majčinstva i očinstva?

    Da li se i kako rodne razlike pretvaraju u rodne nejednakosti?

    Koje prepreke i probleme u roditeljstvu mladi roditelji izdvajaju i na koje načine ih prevazilaze?

 

Skup je  otvoren za publiku i medije.

Komentari