Promocija knjige „S ove bande moje gore“ Jasenke Lalović

Moderator: Gordana Predić, novinar i istoričar
O knjizi govori Dejan Ristić, istoričar
Fragmente čita Maja Sarenac, glumica

 

U sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće održana promocija knjige „S ove bande moje gore“ Jasenke Lalović, koja o svom romanu kaže:

„Ovo je samo mali pokušaj da otrgnem od zaborava ljude i događaje koji su obeležili moje detinjstvo provedeno između mora i brda. Između dve porodice koje su, po mnogo čemu, bile više nego različite, pa opet, zauvek vezane za taj krševiti prostor. Omeđen, sa jedne strane beskranim plavetnilom mora, a sa druge jezerom i vrletima moje gore.
Likovi u pričama su ponekad inspirisani ljudima o kojima sam nekada slušala priče, mada su češće samo deo moje fikcije. Ovo je pokušaj da sročim, nikada dovoljno dobar i sveobuhvatan, omaž svim onim divnim ženama nepravedno gurnutim u stranu koje su stojički iznosile breme vremena u kome su živele. Koje su znale meru kojom ponos i dostojanstvo ne prelaze u gordost. Čija krotkost ih nije unizila, već zapravo darovala snagom da iznesu usud tog doba. Bilo je to vreme kada se živelo po nekim drugim vrednostima i drugačijim pravilima, kojih smo se previše lako odrekli zarad ovih novih, turbokulturalnih koje potiru sve valjano što je tada preteklo.

Hvala što izdvajate vreme za ove redove. Zaista, mnogo znači to što postoje oni sa kojima mogu da podelim priče o nekim drugim ljudima i vremenu“.

Komentari